2014. június 29., vasárnap

Reform linzer :)

A tavalyi évben kezdtem el a cukormentes házi lekvárokkal kísérletezni. Eddig kettő az, ami nagyon bevált, és tökéletesen finom teljesen cukormentesen is: a meggy és a sárgabarack. Előbbi receptjét korábban már feltettem, de asárgabarack még váratott magára. Most azonban, hogy itt a szezonja, ideje elővenni a régi maszatos füzetemet és megörökíteni a receptet hozzá. Sajnos nem voltam elég rutinos, és a főzési időt nem írtam fel, de emlékeim szerint kevesebb idő kellett neki, mint a meggynek és az epernek. És mivel egy lekvár akkor az igazi, ha méltó felhasználási módot is termetünk neki, hát jöjjön egy klasszikus a lekvár receptje mellé: a linzer. Méghozzá teljes kiőrlésű tönkölylisztből. A recept nem az enyém, nem is akarom learatni Ízbolygó babérjait, mert ez a recept tökéletes. A linzernek elképzelhetetlenül jól áll a tk tönkölyliszt. Szóval ettől a recepttől nem kell félni, mert egészséges és hihetetlenül finom. :) Kell ennél jobb párosítás? ;)

Teljes kiőrlésű tönkölylinzer házi sárgabarack lekvárral


Hozzávalok a sárgabaracklekvárhoz (4 literhez):
- 5 kg sárgabarack (mag és héj nélkül 3,25 kg tiszta gyümölcshús)
- 10 dkg nyírfacukor (opcionális, teljesen elhagyható)

A sárgabarackot leforrázzuk, majd pár perc után lehúzzuk a héját és kimagozzuk (a forró víz hatására szépen megpuhul előre a barack). Egy nagy fazékban feltesszük főni, emlékeim szerint elég volt neki másfél óra, de ebben nem vagyok már biztos. A végén hozzáadjuk a cukrot is és ha már elég sűrű, akkor alaposan kimosott üvegekbe töltjük és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. A vége felé vigyázni kell vele, mert a lekvár eléggé pöfög, és könnyen le is éghet, ha nem kavargatjuk időről időre.

Hozzávalók a tönkölylinzerhez (kb. 30 linzerhez):

- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 25 dkg vaj
-10 dkg nyírfacukor por
- 1 tojás sárgája
-1/2 kk szódabokarbóna
- 2 dl házi sárgabaracklekvár

A lisztet elkeverjük a sütőporral. A vajat hozzáreszeljük egy nagy lyukú reszelőn, majd a cukorral és a tojássárgájával együtt tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk és fél órát pihentetjük a hűtőben.Lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk egy pogácsaszaggatóval. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük - nem kell neki sok idő, ha jól emlékszem, elég volt 12 perc, de figyeljük a sütőt. Ha kihűltek, kiskanálnyi lekvárt teszünk a közepére és összeragasztjük őket.

Recept Ízbolygó oldalán: http://www.izbolygo.hu/teljes-kiorlesu-tonkolylinzer-malnaszosszal/

CH tartalom: 9,2 g CH/linzer (ebből 0,6 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 108 kcal/linzer






2 megjegyzés:

  1. Szia! Kapsz tőlem egy vándordíjat, nézz be a blogomba: http://tuparna-habvero.blogspot.ro/2014/07/vandordij-liebster-award.html

    VálaszTörlés
  2. Kedves Timi!
    Az en lekvarom nem olyan jam-szeru, mint amivel altalaban osszeragasztjak ezeket a linzereket, hanem hazi, folyosabb - mi a tapasztalatod, azzal is ossze tudom ragasztani?
    Koszi!
    Panka

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...