2014. szeptember 24., szerda

Megfázva :(

Már egy hónapja terveztük, hogy elvisszük a szüleimet Ausztriába túrázni. De persze minden hétvégére esőt mondott. És 10 fokot. Abban pedig azért nem olyan mókás kirándulni, így hétről-hétre halogattuk. A terv eredetileg az volt, hogy augusztus végén megyünk, amíg még jó idő van. Ráadásul azt is figyelembe akartuk venni, hogy szeptember közepétől a munkahelyemen beindul a bolondok háza, így akkor már nem tanácsos szabadságra menni. Ehhez képest az út csak halasztódott, egészen a múlt hétvégéig. De megérte. Ragyogó napsütés volt végig, az orrom jól le is égett és csodaszép helyeken jártunk. :)
Aztán jött mindennek a böjtje. Túl azon, hogy két nap kiesés milyen ledolgozhatatlannak tűnő elmaradást hozott a munkában, hétfőn még le is dőltem a lábamról, valami fránya vírus elkapott. 100 zsepi/nap volt az átlagom. Most már picit jobb, de tekintve, hogy holnap egy újabb 12 órás munkanap vár rám, vannak fenntartásaim, hogy a javulás útjára léptem-e. :) Amin pluszban bosszankodom, hogy pénteken indulnánk a Magas-Tátrába egy szervezett túrára, amit nagyon nem szeretnénk kihagyni, viszont 1200 méteres szintemelkedés van benne, amit náthásan-köhögve neccesen lehetne végigcsinálni. :(
Szóval, úgy tűnik, ez a böjtje a szép időnek. :) Sebaj, megérte! :) Csak a hétvégére jöjjek rendbe. :)

Receptnek pedig nézzünk egy melengető indiai curryt ebben a hűvös időben. Örülnék neki, ha valaki most elkészítené nekem, jó sok chilivel. Az én erőmből ma csak egy egyszerű zöldséglevesre futotta, jó sok erőspaprikával. :)

A recept a Kifőztük magazin szeptemberi számában jelent meg.

Ananászos csirkecurry
 

- 2 csirke felsőcomb
- 2 csirkemellfilé
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 cm gyömbér
- 1 teáskanál kurkuma
- 1/2 tesákanál garam masala
- 1/2 teáskanál cayenne-i bors
- 1/2 teáskanál koriander mag
- 6-8 szem kardamom mag
- 4 dl kókusztej
- 2 dl víz
- 20 dkg friss ananász
- 15 dkg kókuszchips vagy kókuszreszelék
- 1 teáskanál kukoricaliszt
- 20 dkg (basmati) rizs
- só
- kókuszzsír / (olíva)olaj
 
A csirkedarabokat megmossuk, szárazra töröljük, majd alaposan besózzuk. A vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért durvára aprítjuk. A koriander és kardamom magot mozsárban megtörjük. Turmixgépben, vagy botmixerrel fűszerpasztát készítünk a vöröshagymából, fokhagymából, gyömbérből és a fűszerekből. Kevés sót adunk hozzá. Egy magas falú serpenyőben felhevítünk egy kesvés kókuszzsírt és nagy lángon oldalanként kb. 3 perc alatt megpirítjuk a csirkedarabokat, majd félretesszük őket. Újabb kb. tesákanálnyi kókuszzsírt hevítünk és hozzáadjuk a fűszerpasztát. Két percig pirítjuk, majd beleforgatjuk a csirkedarabokat. Felöntjük a kókusztejjel és a vízzel. Közepes lángon 35 percig főzzük lefedve.
Közben elkészítjük a rizst. Egy vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a szegfűszeget és a kardamomot, majd hozzáadjuk a rizst. További egy percig pirítjuk, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt megfőzzük.
Az ananászt megpucoljuk, felszeleteljük és kis falatnyi kockákra vágjuk. Ha letelt a 35 perc, a húshoz adjuk az ananászt és a kókuszt. A kukoricalisztet csomómentesre keverjük 1-2 evőkanálnyi szafttal, fokozatosan adunk hozzá további kb. egy merőkanálnyit a léből, majd visszaöntjük a serpenyőbe és elkeverjük. A szaft így még nem túl sűrű, de már nem is leves állagú. A rizst külön kínáljuk hozzá, így nem ázik el tálaláskor.

CH tartalom: 52 g CH/adag (ebből 6 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 616 kcal/adag




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...