2015. január 26., hétfő

Sportoláshoz müzliszelet

A házi müzliszelet receptjével már kísérletezem egy ideje. Az eredeti receptet a GoodFood magazinból vettem, viszont ugye én nyírfacukorral készítem, és kevesebbet is teszek belőle mézből is, így azért más az állaga. De ami a fő problémám volt vele, hogy nagyon-nagyon morzsálódik. Ami nekem segített rajta végül, az a mandulaliszt hozzáadása volt. Azért még így se várjuk el tőle azt a bolti mű müzli szelet állagot, amiben a puffasztott szemeket egy ragacsos glükőzszirup massza tartja össze. Ez sokkal tömörebb állagú, viszont nagyon finom, kész energiabomba, túrázáskor és síeléshez mindig ezt visszük magunkkal. :)
Csomagoljuk őket sütőpapírba, úgy könnyebb szállítani, nem ragad össze és könnyebben egyben is marad. :)
Tudom, hivatalosan azt mondják, ne együnk mézet meg aszalt gyümölcsöket, de ha számoljuk őket, kis mennyiségben belefér :)

Házi müzliszelet


Hozzávalók 16 szelethez:
- 12 dkg vaj
- 8 dkg nyírfacukor
- 7 dkg méz
- 14 dkg zabpehely (apróbb szemű, igény szerint gluténmentes)
- 5 dkg kókuszreszelék
- 2 dkg lenmag, mozsárban megtörve (2 ek)
- 1 dkg szezámmag (1 ek)
- 4 dkg aszalt szilva (cukrozatlan) apróra vágva
- 4 dkg aszalt sárgabarack (cukrozatlan) apróra vágva
- 6 dkg őrölt mandula
- 5 dkg mogyoró apróra vágva
- 1/2 tk őrölt fahéj

A vajat a cukorral és a mézzel összeolvasztjuk, majd levesszük a tűzről és elkeverjük a többi hozzávalóval. Egy kb. 20x25 cm-es tűzálló tálat kivajazunk és alaposan belenyomkodjuk a masszát. 160 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd vékony pengéjű éles késsel felszeleteljük (vigyázzunk, ha ekkor nagyon morzsálódna, nyugodtan nyomkodjuk újra össze az ujjainkkal).

CH tartalom: 16 g CH/szelet (ebből 6 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 200 kcal/szelet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...