2015. október 9., péntek

Rizspudingból csak keveset

Bizonyos ételeket sosem ettem gyermekkoromban. Aztán már felnőtt fejjel egyszer találkozok valamivel, és már meg is köttetett egy életre szóló szerelem. A rizspudinggal is így voltam. Mit nekem brownie, meg karamella, ezekről előbb le tudok mondani. De a rizspuding, bármilyen formában, változatban, jaj, na azért állandóan fáj a szívem.
Amióta diétázom, nem készítettem egészen eddig a receptig. Hogy miért? Mert egy gyors fejszámolással azonnal láttam, hogy ez bizony nehezen illeszthető be a diétába. Nem mondom, hogy nem fordult meg a fejemben, hogy csak zöldsalátát ebédelek és után pedig belapátolok egy hatalmas adag rizspudingot. De mindig becsülettel ellenálltam. Aztán megcsináltam ezt a receptet és büszkén mesélhetem: nem faltam fel az egészet. Pedig nagyon akartam. Megmaradtam a magam 20 grammnyi adagjánál. Ami persze rettentően kevés a rizspudingból sajnos. De legalább az ízét éreztem újra. :)
A képen látható pohár a 4 személyes adag, igazából én a felét ettem uzsonnára, nem túl sok, de azért a semminél több. :) Mondjuk, az is igaz, hog yegy ebéd után desszertnek egy egész adagot nem is tudnék megenni. :)

Fahéjas rizspuding körtével és mascarponehabbal


Hozzávalók 4 személyre
12 dkg basmati rizs
5 dl tej
7 dkg nyírfacukor
2 fahéjrúd
2 tojássárgája
1/2 citrom leve
1 csipet só
a krémhez:
10 dkg mascarpone
1 dl habtejszín
1 evőkanál porrá őrölt nyírfacukor
a tetejére:
1 nagy körte
1/2 dl száraz fehérbor
1 teáskanál nyírfacukor

A tejet felforraljuk a cukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a rizst és a fahéjrudakat. Lefedve, alacsony lángon megfőzzük (nem kell az összes folyadékot elfőzni), néha megkeverve, hogy le ne égjen. Levesszük a tűzről, elvegyítjük benne a tojások sárgáját és a citromlevet, majd további 1 percig főzzük. Kivesszük a fahéjat, és lefedve hagyjuk kihűlni.
A körtét vékonyan felszeleteljük, és a fehérborral, a cukorral, kevés őrölt fahéjjal megpároljuk. A krémhez a tejszínhabot kemény habbá verjük, elvegyítjük a cukorral és a mascarponéval.
A poharakban eloszlatjuk a rizspudingot, rákanalazzuk a mascarponés habot, szépen rárakjuk a körtét, és megszórjuk őrölt fahéjjal.

CH tartalom: 47 g CH/fő (kisebb poharakba adagolva 8 főre is szétosztható)
Kalóriatartalom: 403 kcal/fő
(eritrittel "csak" 34 g CH)





1 megjegyzés:

  1. Ez számomra megdöbbentő, hogy nem is cukorbeteg vagy, csak inzulinrezisztens és nem ehetsz meg csak 1,5dkg rizst... Nagyon nagy akaraterőd van, gratulálok! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...