2012. december 28., péntek

100 % tk kenyér

Na most már tényleg kezdem szégyellni magam, hogy hetek óta nincs egy új bejegyzés sem... Az elmúlt hetekben nagyon eltűntem a blog szempontjából nézve, ami egyrészről a karácsonyi őrületnek és ajándékvadászatnak volt tudható, másrészről kicsit felgyorsultak az események így az év végéhez közeledve, ami miatt nem jutott időm sem a kreatív főzésre, sem a blogírásra. Feltehetően jövőre konstansan kevesebb időm fog jutni a blogra, de mivel enni, főzni, ráadásul diétázni mindenképpen kell, ezért nem kell aggódni, a blog megmarad. :) Csak elképzelhető, hogy kicsit ritkábban fogok jelentkezni.

Úgy döntöttem, hogy ma egy kenyérreceptet hozok. Méghozzá a jelenlegi kedvencemet.
A recept egy kifejezetten kenyérkészítésről szóló szakácskönyvből származik, amit még Angliából hoztam az ősszel és azóta is rajongok érte. Egyrészt gyönyörű maga a könyv, csodás fotókkal az elkészítési fázisokról is, másrészt végre egy olyan könyv, ahol teljes kiőrlésű lisztre is van normális recept.
Ezt a kenyeret az elmúlt hónapokban már sokszor megsütöttem és eddig egyszer sem kellett csalódnom benne. Az eredetihez képest egyedül az élesztő mennyiségén módosítottam kicsit, meg sikért adtam hozzá. És ami csodálatos benne, hogy ez az első olyan kenyér, amit 100 százalékosan teljes kiőrlésű lisztből sütöttem, mégis kellemes az állaga, nem akad meg az ember torkán. :) Természetesen ez is tömöttebb, mint az átlagos fehérkenyerek, de ebben az esetben ez szerintem nem meglepő. :)
És ami még extra jó a receptben, hogy gyakorlatilag nincs szükség a hagyományosan csuklófárasztó dagasztásra. Szóval, mi egyszerűen imádjuk. :)

100 százalék teljes kiőrlésű kenyérA kenyér elkészítéséhez két tálra lesz szükségünk, lehetőleg üvegre és az egyik legyen akkora, amiben majd a kenyeret keleszteni is tudjuk. Ideális esetben a kisebbik tálat a nagyobba tudjuk felfordítva helyezni és ez alatt lehet majd keleszteni a tésztát. Ha ilyen tálak nem állnak a rendelkezésünkre, akkor használjunk nedves konyharuhát majd.
Szóval a recept:

- 430 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 20 g búzasikér
- 9 g só
- 18 g friss élesztő
- 345 ml víz

A kisebbik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat. A nagyobbik tálba morzsoljuk bele az élesztőt, majd öntsük fel a kézmeleg vízzel. Egy fakanállal keverjük el benne az élesztőt, amíg feloldódik (egy nem túl gusztusos, zavaros élesztős vizet kell így kapnunk). Ebbe az élesztős vízbe öntjük bele a sóval elkevert lisztet. Kézzel óvatosan elkezdjük keverni, elég pár ujjal, felesleges az egész kezünket használni, mert utána csak küzdhetünk vele, hogy levakarjuk róla a ráragadt tésztát. Viszonylag hamar össze kell állnia a tésztának, ekkor lefedjük a kisebbik tállal (előtte kitörölgetjük a lisztet belőle) és 10 percig állni hagyjuk. Számomra meglepő módon ez a kis pihentetés egy rendkívül kezelhető tésztát eredményez később.
Szóval ha letelt a 10 perc, levesszük az üvegtálat és a tésztakupac egyik oldala alá nyúlunk, megfogunk egy kis adag ragadós tésztát és ezt a darabot a tésztalabda közepére húzzuk, majd belenyomjuk. 90 fokkal elforgatjuk a tálat és ezt a mozdulatot megismételjük. Majd újra elforgatjuk a tálat, újabb tésztamennyiségek nyomunk a közepébe és ezt így ismételjük összesen tízszer.
Ekkor újra lefedjük és 10 percig állni hagyjuk. Ezt követően ugyanezt a feladatsort ismételjük meg még 2 alkalommal (tehát a tészta nyújtása-nyomása-elforgatása + 10 perc pihentetés), majd még egyszer, negyedszerre is ismételjük a "gyúrást". Látni fogjuk, hogy mire a negyedik gyúrással-dagasztással is végzünk, egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kapunk. Ekkor lefedjük utoljára és egy órán át kelesztjük.
Ha letelt az egy óra, levesszük a tálat a tetejéről és az öklünkkel lenyomjuk a tészta tetejét, hogy az alatta keletkező levegőtől megszabadítsuk. Egy lisztezett gyúrófelületre helyezzük az ovális tésztát. Az egyik oldalán megfogjuk a tésztát, és annak egyharmadát középre hajtjuk, majd ugyanezt ismételjük a másik oldalon. 180 fokban elforgatjuk a tésztát és megismételjük a mozdulatsort. Ennek a műveletnek a lényege, hogy négyszögletes formát adjunk a tésztának, méghozzá olyan szélességben, mint amilyen a vekniformánk.
Ekkor már csak az a feladatunk, hogy feltekerjük a tésztát és beletegyük a kivajazott-lisztezett vekniformába. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és még 30-45 percig kelesztjük.
Ekkor a 200 fokra (légkeveréses) előmelegített sütőbe tesszük és 35 perc alatt megsütjük.
Ennél a kenyérreceptnél is áll, hogy ha azt szeretnénk, hogy ropogós héja legyen, tegyünk a sütőbe egy tepsit amibe egy pohár hideg vizet töltünk 10 perccel a sütés megkezdése előtt. Az így keletkező gőztől lesz jó héja a kenyérnek.Forrás: Emmanuel Hadjiandreou - How to make bread c. szakácskönyve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...