De nem szaporítani akarom itt a szót, aki rendszeresen olvas, tudja, milyen sokat jelent nekem ez a 3000-es szám, hogy ennyien itt vagytok, olvastok és (reményeim szerint) főzitek is a receptjeimet. :) Köszönöm Nektek!
Receptnek pedig olyan hozok, ami nekem magát a tavasz jelenti: rebarbara és tárkony. Mindkettő hatalmas mennyiségben van már a kertben, így ma vettem is a piacon szűzpecsenyét, holnap ezt készítem ebédre. :) Tudom-tudom, a mazsola :) Aki ennyire érzékeny rá, az hagyja el, tegyen bele több nyírfacukrot. De én továbbra is úgy gondolom, hogy számolva, ilyen kis mennyiségben - nálam legalábbis - belefér.
Szűzpecsenye tárkonyos rebarbaramártással
Hozzávalók 4 személyre
- 60 dkg szűzpecsenye
- 1,5 teáskanál őrölt édesköménymag
- 1,5 teáskanál őrölt koriandermag
- 15 dkg bulgur
- 1-2 evőkanál fenyőmag
- só
- frissen őrölt bors
- olívaolaj
a mártáshoz:
- 30 dkg rebarbara
- 3 szál újhagyma
- olívaolaj
- 3 dkg mazsola
- 1 evőkanál nyírfacukor
- 1/2 dl víz
- 1,5 teáskanál koriandermag
- 1 evőkanál balzsamecet
- 3 evőkanál frissen aprított tárkony
A szűzpecsenyét lehártyázzuk, sózzuk, borsozzuk, és bedörzsöljük a fűszerekkel. A mártáshoz a rebarbarát megpucoljuk, és az újhagymával együtt apróra vágjuk, a koriandermagot mozsárban megtörjük. Kisebb fazékban kevés olajat hevítünk, megsütjük rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a tört koriandermagot, 1 perc múlva pedig a rebarbarát, a mazsolát és a nyírfacukrot. Felöntjük a vízzel, közepes lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a balzsamecetet, majd 1 perc múlva levesszük a tűzről, és belekeverjük a tárkonyt.
A bulgurt a térfogatához képest kétszeres mennyiségű sós vízben addig főzzük, amíg be nem szívja az összes nedvességet.
A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk.
Kevés olajon a hús minden oldalát fedeles serpenyőben, nagy lángon megpirítjuk, majd kis lángon, lefedve kb. 15 perc alatt átsütjük (a sütési idő függ a szűzpecsenye vastagságától). Tálalás előtt 5 percre alufóliába tekerjük, ezt követően felszeleteljük, a kisült szafttal leöntjük. A fenyőmaggal megszórt bulgurral és a tárkonyos rebarbaramártással tálaljuk.
CH tartalom: 36 g CH/fő
Kalóriatartalom: 496 kcal/fő
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése