2018. április 18., szerda

Kavics

A napokban kijutottam a kertbe, hogy végre átültessem több évnyi senyvedés után a szobanövényeket. Ültetés közben pedig nem tudtam nem visszagondolni arra az időszakra, amikor még a harmadik emeletre cipeltettem fel az Urammal a sok-sok virágföldet az erkély fűszernövény kertté alakításához (ami aztán szépen hol tetű, hol más vész miatt persze mindig kipusztult idő előtt). És emlékszem, mindig mekkora gondot okozott, ott az erkélyen, hogy mit tegyek a cserép aljába. Honnan szedjek ugyanis a városban, a harmadik emeleten kavicsot? Tudom, persze, lemehettem volna az utcára vadászni is, de ilyenkor ez már nem volt opció. :) Ehhez képest kész kánaán: most csak a teraszig kell vinni az 50 literes virágföldet, kavicsért meg csak le kell nyúlnom a földre. :) Az élet apró örömei. :)
És mivel hamarosan itt vannak a friss nyári gyümölcsök és vége a körteszezonnak, hozok egy körtés desszertet. Így most visszagondolva, nem tudom, hogy volt időm elkészíteni, mert jelenleg a kevert tésztákon nem jutok túl. Pedig húúú, de elkanalaznám ezt most. :) Amúgy, ha a ropogós magokat lehagyjuk, pillanatok alatt összedobható. De legyünk őszinték, az egyszerűen kell hozzá. :)

u.i.: Potom másfél hete írom ezt a bejegyzést ;) De azért van fény az alagút végén. Hisz, végtére is, egyszer minden gyerek felnő. :)

A recept a Kifőztükben is megjelent és Mizo laktózmentes termékekkel készült.

Körtés-túrós pohárdesszert


Hozzávalók 4 személyre
a túrós réteghez:
25 dkg (laktózmentes) tehéntúró
25 dkg (laktózmentes) natúr joghurt
4 dkg nyírfaporcukor
1 vaníliarúd
a körtés réteghez:
2 érett körte
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 csillagánizs
a tetejére:
3 evőkanál natúr kesudió és mandula vegyesen
4 dkg nyírfacukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál garam masala

Tapadásmentes serpenyőben felolvasztjuk a nyírfacukrot, majd hozzáadjuk a garam masalát, a fahéjat és a durvára aprított magvakat. Addig hevítjük, amíg szirupos nem lesz és kezd megbarnulni, ekkor levesszük a tűzről. Állandó kevergetés mellett hagyjuk annyira kihűlni, hogy a cukor megtapadjon a magokon, de azok még ne álljanak össze teljesen. Szilikonos sütőpapíron eloszlatjuk, és 1 éjszakán át hagyjuk dermedni. Az összeragadt szemeket másnap széttördeljük.
A túrót szitán áttörjük, majd elvegyítjük a joghurttal, a porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. A körtét meghámozzuk, kivájjuk a magházát, a gyümölcshúst felszeleteljük, a fahéjjal, a csillagánizzsal és nagyon kevés vízzel megpároljuk.
A poharakban elosztjuk a körtét, ráhalmozzuk a túrókrémet, a tetejüket pedig megszórjuk a magokkal.

CH tartalom: 27 g CH/pohár
Kalóriatartalom: 262 kcal/fő
(6 részre osztva 18 g CH és 175 kcal poharanként)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...