2012. november 28., szerda

A nejlonzacskó rémálma: a joghurtosdoboz

A boltban az esetek 90 százalékában nem kérek szatyrot. Erre a célra mindig van a táskámba bedobálva néhány textiltáska, amik tökéletesek bármilyen "áru" hordozására. Ha papírboltba megyek ugyanúgy, mint ha a piacról cipelem haza a zöldséget és gyümölcsöt.
Van, amikor azonban némi hiba csúszik a gépezetbe és elfogynak a textilszatyrok a táskámból. Például tegnap, mikor is a tervezett néhány apróság helyett 8 kiló gyümölccsel tértem haza a piacról. Viszont, mivel sajnos vannak termékek, amikért be kell menni a hipermarketbe, hát bementem. Szatyorhiányosan. Nem baj, gondoltam, azért veszek két darabot, hogy legalább az apróságok ne szóródjanak szanaszét a kocsiban.
A problémám a dologgal a következő: a szatyor környezettudatosan készül, könnyebben bomlik le. Ez oké, ez jó. De. Szakad. Azonnal. És tapasztalataim szerint teljesen mindegy, hogy milyen súlyt pakolunk bele. Elég egy picit hegyesebb tárgy, például egy tejesdoboz. A joghurtokról (vagy tejföl, kefír, stb.) meg ne is beszéljünk inkább, az véleményem szerint a nejlonzacskók rémálma. Szerintem már akkor elkezdenek elszakadni, mikor meglátják, hogy ott van a pakoló kezemben az a joghurtos doboz. Kipróbáltam már számos technikát, hogy lehetne úgy bepakolni a szatyorba, hogy a joghurtospohár széle ne vágja ki a zacskót, de még nem sikerült megoldanom ezt a problémát. :)
Engem ebben a dologban egyébként csak az bosszant, hogy ha már pénzért kell venni azt a szatyrot, akkor legalább bírja már ki, amíg felcipelem benne a dolgokat a harmadikra, és ne úgy kelljen a lépcsőházból összevadászni az útközben elhullott tésztát, rágót, akármit... és akkor még örülhetek, ha nem valami törékeny esik ki belőle, miközben szétszakad. :)

A most következő receptnek nagy sikere volt a múlt héten. Ebédre készült, főfogásnak, mivel a sütőtök és a kuszkusz miatt elég szénhidrátdús, de egyébként maga a mennyiség nem olyan óriási, ami a tányérra kerül. Így nagyobb étkűeknek és nem diétázóknak inkább előételnek ajánlanám, nem pedig főételnek. Vagy esetleg köretként hús mellé, bár vétek szerintem, annyira jó az ízhatása magában. :)

Akiknek nem kell figyelni a szénhidrátmennyiségre, azoknak ajánlom, hogy nuygodtan duplázzák meg a sütőtök mennyiségét. Annyira finom és igazából nagyon össze is sül, hogy elbír a kuszkusz még sokkal többet is belőle, csak hát nekem a mennyiséget számolni kell.

Sütőtökös kuszkusz - zsályás barnított vajjal, fetával, fenyőmaggal és lilahagymával


- 425 g sütőtök (egy fél közepes méretű sütőtök, megpucolt állapotban mérve)
- 1 közepes fej lilahagyma (kb. 100 g)
- 25 g fenyőmag
- 120 g kuszkusz
- 8-10 zsályalevél
- 3 ek feta sajt
- 3 ek vaj
- só, bors, olívaolaj

A sütőtököt megpucoljuk és a húsát 1 centis kockákra vágjuk. A lilahagymát cikkekre vágjuk. Kevés olívaolajba forgatjuk a sütőtököt és a hagymát, kevés sóval ízesítjük, majd egy tepsibe szórjuk. 200 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőben 30 percig sütjük, közben egyszer, 15 perc elteltével átforgatjuk a zöldségeket. Ennyi idő alatt szépen karamellizálódni fog a cukor a sütőtökben.
A kuszkuszt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízzel leöntjük és lefedve állni hagyjuk 10 percig. A zsályát egészen vékonyan csíkokra aprítjuk. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk és közepes lángon forraljuk, amíg elkezd megbarnulni (kb. 4-5 perc kell hozzá), ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a zsályát és egy percig pirítjuk benne. Hozzáadjuk az időközben megsült sütőtököt és lilahagymát, átforgatjuk a zsályás vajban. Az egészet a megpuhult kuszkuszhoz adjuk, belekeverjük még a fenyőmagot és a fetát is. Langyosan vagy melegen tálaljuk.

CH tartalom: 1 adag 41 g lassú CH-t tartalmaz



Forrás, pontosabban ihlet: http://www.thekitchn.com/recipe-fettucin-13396

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...