De az eltérő ízlésünk ellenére is - és ezt is el kell ismernem - akadt néhány melléfogásom. Az egyik szintén régről, szerintem kb. 4 évvel ezelőttről származik, amikor még sem blog, sem nagy tapasztalat nem állt rendelkezésemre. Vállalkozó kedv azonban akadt bőven. :) Így történt egy nap, hogy láttam egy rettenetesen mutatós fotót a TV Paprika facebook oldalán egy céklás gnocchiról. Teljesen odáig voltam érte. Formabontó volt, a gnocchit pedig szeretjük, hát, gondoltam, elkészítem.
Nos... khm... elismerem, nem volt jó ötlet. Utána jóideig semmilyen céklás dolgot nem készítettem. A sors fintora, hogy a legutóbbi receptem, amiért nem annyira rajongott az Uram, szintén egy céklás kísérlet volt, mégpedig egy juhtúrós-céklás-rukkolás szendvicskrém. Ami a mai cékla-divatot figyelve nem is volt elvetemült javaslat, nekem ízlett is. Minden esetre az egészen biztos, hogy az elmúlt években egyre többször feltűnő céklás borwnie-t ezek után minden bizonnyal már nem fogom elkészíteni. Ahogy a rózsaszínű céklás gnocchit sem fogom többé megkísérelni. :) Azóta is emlegetjük. :)
És mivel ilyen részletesen beszámoltam arról, mit nem szeretett az én Uram, hozok egy olyan receptet, amiért viszont abszolút rajongott. :)
Paradicsomos húsgombócok
Hozzávalók a húsgombóchoz:
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 közepes fejvöröshagyma (kb. 8 dkg)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 marék reszelt sajt
- 1 ek zsemlemorzsa
- 2/3 tk köménymag
- 1-1,5 tk só
- bors
Hozzávalók a paradicsomszószhoz:
- 1 fej vöröshagyma (kb. 10-12 dkg)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv paradicsom (40 dkg)
- 1 kis konzerv paradicsompüré (7 dkg)
- 1 kk méz
- 1 ek Worcestershire szósz
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk szárított bazsalikom
- só, bors, olívaolaj
A húsgombóchoz a hagymákat finomra aprítjuk, a köménymagot mozsárban összetörjük a sóval és borssal. Az egészet összekeverjük, jó alaposan összegyúrjuk, majd legalább fél órát pihentetjük a hűtőben. Közben elkészítjük a paradicsomszószt. Ehhez felaprítjuk a hagymákat, majd kevés olívaolajon 10 percig pároljuk, hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, a paradicsompürét, mézet és fűszereket, valamint kb. 2-3 dl vizet. 10 percig főzzük.
Amíg a paradicsomszósz fő, előkészítjük a gombócokat. Kisebb golyókat formálunk belőlük,majd egy serpenyőben kevés olívaolajon minden oldalukat kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Ekkor beletesszük őket a paradicsomszószba, és alacsony lángon további 10 percig főzzük. Ha túl sűrű a szósz, öntsünk hozzá még egy kis vizet.
Köretként tésztát kínálunk hozzá, diétát tartóknak 4 főre 18 dkg tésztával.
CH tartalom: 49 g CH/adag (fejenként 4,5 dkg száraztésztával számolva)
Kalóriatartalom: 437 kcal/adag (fejenként 4,5 dkg száraztésztával számolva)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése