2014. április 26., szombat

Heti tervezés

Bármennyire is próbálom előre megtervezni a heti programot (beleértve, hogy mikor mit főzök), vannak hetek, amikor egyszerűen nem megy. Ez a hét tipikusan ilyen volt. Valahogy semmi nem jött össze. :) Így még egy gyors ebédet, vagy egy kenyérsütőgépes kenyeret sem tudtam összehozni. De sebaj, a következő hét majd jobban sikerül. :)
Ezeket a rizsgolyókat egy jobb hetemen készítettem egy hétköznap este. Igazából nagyon látványos, de nem igényel vészesen sok munkát. :) Többféle receptet nézegettem, de végül a saját fejem után mentem persze megint. A rizses massza még egy kicsit nehezen áll így össze, nem mondom, hogy formázhatóság szempontjából tökéletes, ellenben nagyon finom lett. :) Vacsorára készítettem, de ebédre is tökéletes volt. :) Leheta spenót mennyiségét növelni egyébként, nekem ennyi állt csak a rendelkezésemre. :)

Spenótos rizsgolyók sültpaprikás paradicsommártással


Hozzávalók a rizsgolyókhoz:
- 15 dkg barna rizs
- 15 dkg spenót
- 1 tojás
- 5 dkg sajt (én cheddart használtam)
- 1/2 fej közepes vöröshagyma (kb. 5 dkg)
- 2 gerezd fokhagyma
- só, olívaolaj

Hozzávalók a mártáshoz:
- 1/2 fej közepes vöröshagyma (kb. 5 dkg)
- 30 dkg paradicsom
- 1 nagyobb kaliforniai paprika (kb. 7-8 dkg)
- néhány csepp Worchestershire szósz
- só, bors, olívaolaj
- oregánó, kakukkfű

A barna rizst kevés olajon lepirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízben kb. 45 perc alatt megfőzzük. Közben bekapcsolajuk a sütőt, előmelegítjük 200 fokra. A paprikát megmossuk, szeletekre vágjuk, kevés olívaolajjal megkenjük. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a héjukkal felfelé, és 25 perc alatt megsütjük őket, míg a héjuk már megfeketedik. Közben alaposan lemossuk a spenótot, lecsepegtetjük és összetépkedjük. A hagymát egészen apróra felaprítjuk a fokhagymával együtt, majd kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a spenótot, sóval, borssal fűszerezzük és addig sütjük, amíg a spenótlevelek összeesnek és a levelekből kijövő víz elfő róluk. Félretesszük hűlni.Időközben a megfőtt rizshez keverjük a hagymás spenótot. Kóstoljuk meg, ha kell, még fűszerezhetjük.
A paprika is megsül időközben, kivesszük, alufóliával lefedjük és 10 percig állni hagyjuk, utána lehúzzuk róla a héját. A sütő hőmérsékletét 170 fokra (nem légkeveréses) levesszük. A langyosra hűlt spenótos rizshez adunk egy enyhén felvert tojást, a reszelt sajtot és gombócokat formázunk belőle. Ragadni fog, így ügyeskedni kell, hogy összenyomkodjuk a gombócokat. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és 20-25 perc alatt megsütjük őket.
Közben befejezzük a mártást: a hagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon megsütjük, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott paradicsomot és felöntjük 1-1,5 dl vízzel. Kakukkfűvel, sóval, borssal, oregánóval fűszerezzük. 15 perc elteltével a paradicsom megfő, a víz pedig elfő róla. Ekkor hozzáadjuk a paprikát és botmixerrel pürésítjük.
Forrón vagy langyosan tálaljuk.





CH tartalom: 33 g CH/adag
Kalóriatartalom: 261 kcal/adag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...