2014. április 16., szerda

A zöldfűszeres

Hétvégente a Bosnyák téri piacra szoktunk menni vásárolni. Ha sikerül időben felkelni, és van időnk, akkor mindig megkeresem a zöldfűszerest. Szombat délelőttönként van csak kint, és mindig a szezonnak megfelelő friss zöldfűszereket árul. Imádom, függő lettem. :) Néhány hete így vettem gyönyörű friss koriandert. Múlt hétvégén pedig friss babérlevelet, bár akkor még nem tudtam, mihez fogom használni. Hét közben viszont kaptam friss házi csirkemellet, még csontosat-bőröset és nem akartam mindegyiket kicsontozni, így úgy gondoltam, az egyiket rögtön ki is sütöm - egyben. Így került a babérlevél a bőre alá. És a köretbe is :)
A lencsével kapcsolatban egy kis info: Teljesen beleszerettem a szupermarketek bio részlegein kapható apró szemű barna lencsébe. Nem kell beáztatni, gyorsabban megfő, és nagyon finom. A szénhidráttartalma viszont alacsonyabb a hagyományos, általunk megszokott lencsénél, így erre figyelni kell. (sima lencse: 100 g-ban 53 g CH, apró szemű  29,6 g CH)

Babéros csirke hagymás lencsesalátával


Hozzávalók a csirkéhez:
- 1 nagy csontos-bőrös csirkemell
- 4 babérlevél
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma (kb. 100 g)
- só, bors
-kevéske vaj

Hozzávalók a körethez:
- 250 g apró szemű bio barna lencse (lehet másféle lencse is, csak akkor más a CH tartalma!)
- 1 közepes fej lilahagyma (kb. 80 g)
- 3 szál újhagyma
- 2 babérlevél
- 2-3 ek petrezselyem
- 2 ek balzsamecet
- kevéske vaj

A csirke bőrét bedörzsöljük jó alaposan sóval, borssal, vajjal, a bőre alá becsúsztatjuk a babérleveleket. Tepsibe helyezzük, mellé dobáljuk a fokhagymákat, a cikkekre vágott vöröshagymát. 210 fokra előmelegített sütőben alufóliával lefedve sütjük 30 percig. Ekkor levesszük a fóliát, picit meglocsolgatjuk a kisült zsírral és további 25 percig sütjük 250 fokon fólia nélkül.
A körethez a lencsét jó alaposan leöblítjük, majd a babérlevéllel enyhén sós vízben megfőzzük. (ez a fajta lencse, elég gyorsan, kb 20 perc alatt meg is fő). Leszűrjük, kivesszük a babérleveleket. Az újhagymát és a lilahagymát felkarikázzuk és nagyon kevés vajon nagy lángon megpirítjuk. Hozzáadjuk a két evőkanálnyi balzsamecetet, egy percig a lángon hagyjuk, hogy az ecet csípőssége elszálljon. A lencséhez adjuk a balzsamecetes hagymát, továbbá a csirke mellett megsült édes fokahgymát és vöröshagymát is. Összekeverjük a petrezselyemmel és már tálalhatjuk is.

CH tartalom: 24 g CH/adag apró szemű barna lencse esetén, 38 g CH/adag sima lencse esetén
Kalóriatartalom: 429 kcal/adag (ebből a köret 261 kcal)




és itt egy esti kép a kisült csirkemellről egyben is :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...