2014. január 31., péntek

Egy hagyományos kicsit másképp

Hagyományos, lekváros piskótatekercset eddig életemben talán kétszer, ha csináltam. Hiába, a klasszikus süteményeket mindig meghagytam a családnak. Baracklekváros piskótatekercset például mindig nagymamám készít, persze szigorúan a saját maga által befőzött lekvárral. :)
Még karácsony környékén vendégek jöttek hozzánk gyerekekkel és mindenképpen valami olyan süteményt akartam készíteni, amivel nem kell sokat bíbelődni és nagy valószínűséggel a gyerekek is szeretni fogják.  Persze, önmagamat nem hazudtolhattam meg, ezért a piskóta kukoricalisszttel készült, a lekvár pedig meggyből, kilónként csak 10 dkg hozzáadott nyírfacukorral (az idei egyik kedvencem). Tudom, hogy most nincs lekvárszezon, de attól még csak leírom végre a receptet, ha már egyszer felhasználom. :)
 
Kukoricalisztes piskótatekercs meggylekvárral


- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 9 dkg nyírfacukor (por)
- 3,5 dkg vaj
- 3 tojás
- csipet só
-1 tk sütőpor
- kb. 2 dl meggylekvár

Hozzávalók a meggylekvárhoz: (kb. 2 literhez)
- 4 kg magozott meggy
- 40 dkg nyírfacukor

A liszteket összekeverjük a sóval és sütőporral. A tojások sárgáját kihabosítjuk a cukorral, amíg egészen kifehéredik és többszörösére nő a térfogata. Hozzáadjuk az olvasztott (de nem forró) vajat. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük. A tojássárgájás krémhez szitáljuk a lisztet és elkeverjük, majd spatulávóal/fakanállal óvatosan beleforgatjuk a kemény fehérjehabot. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és annak kb.40x25 cm-es felületére szétterítjük pickótát. Mivel a tésztának elég jó a formatartása, nem kell félnünk, hogy elfolyik a sütőpapírról. 170 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőbe tesszük és 5-7 perc alatt megsütjük. (tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e). Miután kivesszük a sütőből, egy nedves konyharuhára borítjuk a tésztát és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Fogjuk a konyharuhát, és azzal együtt feltekerjük a rövidebbik oldalánál fogva a piskótát. Így hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, kicsavarjuk, megkenjük a lekvárral és újra feltekerjük, ezúttal már a nincs szükségünk a konyharuhára, hisz a piskótánk szépen megtartja a formáját.

CH tartalom: 11 g CH (3 g gyors)/szelet
Kalóriatartalom: 49kcal/szelet
20 szelet esetén

A lekvár elkészítése
Ha kimagoztuk a meggyek, egy jó nagy fazékba feltesszük főni a meggyek. Sok levet fog ereszteni, így kb. 2-2,5 óra kell, mire a lekvár szépen kezd besűrűsödni. Időnként meg kell kavarni, hogy ne égjen le, de egyébként nincs sok dolgunk vele. Mikor már úgy érezzük, kellőképpen besűrűsödött, hozzáadjuk a nyírfacukrot és ekkor lehet ízesíteni is. Én a lekvár feléhez felcsíkozott citromfüvet adtam, remekül illik a meggy fanyar ízéhez. A cukor hozzáadását követően még kb negyed óráig rotyogtatjuk, majd kifőzött üvegekbe töltjük, és szárazdunsztban (rengeteg pokrócba bugyolálva) hagyjuk kihűlni pár nap alatt.

Ennek a lekvárnak viszonylag magas a szénhidráttartalma, mivel súlyra sok gyűmölcsöt használunk fel, iszont ahhoz, hogy nagyobb mennyiségű cukor nélkül is sűrű állagot kapjunk, be kell nagyon sűríteni. Nagyon intenzív meggy íze van,a hozzáadott cukorra picit közkedveltebb változat (készítettem ugyanis teljesen cukormentes változatot is, nekem azaz abszolút idei kedvencem).

CH tartalom: 34 g CH (12 g lassú)/1 dl lekvár
Kalóriatartalom: 152 kcal/ 1 dl lekvár




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...