Az ember 3,5 évnyi diétázás után kialakít bizonyos szabályokat az életében, étrendjében. Az egyik ilyen, hogy nincs jobb, mint a fagyasztóban megbújó kis bucik, amiket kenyér hiányában csak előkapunk, picit megnedvesítjük és 12-15 perc alatt újra átsütve igazi friss, ropogós kenyeret varázsolunk. Bizonyos tekintetben még jobban is szeretem, mint frissen, mert a héja még ropogósabb, én meg azt imádom. :)
Ez egyébként az eddigi legjobban bevált búzalisztes kenyerem. Sajnos az ételintolerancia teszt eredményeképp én egy időre lehet elbúcsúzóm a sima búzaliszttől, de ettől még bátran ajánlom, próbáljátok ki. Vagy kis bucik formájában, vagy egészben sütve. Mivel búzalisztes, formatartóbb, mint a tisztán tönkölylisztből készült kenyerek, így nem igényli feltétlenül, hogy formában süssük ki.
Viszont ezekkel az arányokkal a teljes tésztamennyiség 10 részre osztva pont kiadja 1 bucira a reggeli 30 g CH-t. :)
Teljes kiőrlésű kenyér
Hozzávalók:
- 3,3 dl langyos víz
- 32 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 13 dkg fehér tönkölyliszt
- 3 dkg búzasikér
- 2 dkg friss élesztő vagy 1 teáskanál szárított
- 1,5 teáskanál só
A vizet a kenyérsütő üstjében elvegyítjük az élesztővel, majd hozzáadjuk
az alaposan összekevert száraz hozzávalókat. A kenyérsütővel
bedagasztjuk a tésztát, és az első kelesztést is a gépben hagyjuk (kb.1,5
óra). Ha lejárt a kelesztés, kivesszük a tésztát, enyhén lisztes
felületen átgyúrjuk és 10 egyenlő részre osztjuk, kis vekniket formázunk belőle. Kivajazott sütőformába tesszük, vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Száraz konyharuhával
leterítjük és meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Az utolsó 20 percben
előmelegítjük a sütőt 210 fokra, alulra belehelyezünk egy üres tepsit.
Ha letelt a kelesztési idő, és a kenyerünk szépen, kb. kétszeresére
megkelt, a tetejüket vízzel lespricceljük. Az
üres tepsibe egy pohár hideg vizet öntünk, betesszük a vekinket a sütőbe
és 200 fokon 15-17 percig sütjük. Akkor van kész, ha kongó hangot ad.
Ha nincs kenyérsütő gépünk, akkor 10-15 perc alatt, dagasszuk be a
tésztát és kelesszük 45 percen át, vagy használjuk a több fázisos
kelesztés-dagasztást (leírás itt).
CH tartalom: 29 g CH/darab - az egész kenyér 297 CH
Kalóriatartalom: 160 kcal/darab - az egész kenyér 1604 kcal
Tipp: a liszt fajtájától, minőségétől függően ehhez a
vízmennyiséghez több lisztre is szükségünk lehet. Dagasztás közben
nézzünk bele az üstbe, és ha túl ragacsos a tészta, adjunk még hozzá
lisztet.
Szia! Megkérdezhetem, honnan van ez a szuper formád?
VálaszTörlésSzia, úgy két évvel ezelőtt vettem a Tchiboban :)
TörlésKöszi! Hátha egyszer én is belefutok egy ilyesmibe valahol...
TörlésSziasztok!
TörlésRemelem nem baj,hogy kitettem.ezt talaltam szilikon format
http://vi.raptor.ebaydesc.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItemDescV4&item=130711480742&category=25464&pm=1&ds=0&t=1465702294484
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésE-bay, hatha van ott. cuki a buci:)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Törlés