2011. június 11., szombat

Az első aratás: snidling

Ma ünnepnapot írunk, ugyanis learattam az első termést az erkélyen kialakított kis fűszernövénykertemből. Az eredmény: egy szép csokor zsenge snidling. Igazán büszke vagyok rá. :)

De ha már leszedtük, főzzük is meg. Mondjuk egy levesbe. Gombástul. :)

Snidlinges gombaleves



- 30 dkg csiperke gomba
- 2 sárgarépa (kb. 16 dkg)
- 1 fehérrépa (kb. 6 dkg)
- 1 vöröshagyma (kb. 10 dkg)
- 1 csokor snidling
- 1/2 csokor petrezselyem
- só, bors
- 1 ek vaj
- 1 tojás
- 3 ek teljes kiőrlésű tönkölylisz (fele lehet fehér tönkölyliszt)

A zöldségeket megpucoljuk, a répát felkarikázzuk, a gombát vékonyan felszeleteljük. Egy vastagabb aljú fazékban felforrósitunk 1 evőkanál olívaolajat / vajat, és pár percig pirítju rajta a répákat, majd felöntjük 1,5 l vízzel és beletesszük a vöröshagymát. Ha felforrt, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, kis lángon 10 percig főzzük. Közben a felaprítjuk a snidlinget és a petrezselymet. A vajat megolvasztjuk mikróban és elkeverjük a tojással, majd elvegyítjük a lisszttel és egy csipet sóval és 1 púpos teáskanálnyi snidlinggel. Kiskanállal beleszaggatjuk a levesbe a galuskát. Még 10 percig főzzók, kiszedjük belőle a hagymát (csak az íze miatt kellett bele), majd a sindlinggel és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Az egyik kedvencünk lesz azt hiszem. :)

CH tartalom: 12 g CH/adag 4 fő esetén (hagymát nem számoljuk)
Kalóriatartalom: 115 kcal/adag




Forrás: valamelyik főzőmagazinban akadtam rá, nem emlékszem pontosan, melyikben.

2011. június 10., péntek

Jaj, de szép ez a cukkini!

A minap lent jártam a zöldségesnél, és gyönyörűszép, nagy cukkiniket láttam. Gondoltam kár lenne veszendőbe hagyni, hogy más vigye haza, a mi asztalunkon biztos jobban mutat! :) Így hát a cukkini hazajött velem, és ma ebéd is lett belőle. Picit macerás ugyan, de nem nehéz és rendkívül látványos.

Bulgurral töltött cukkini


Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagy méretű cukkini (kb. 50 dkg)
- 15 dkg darált csirkemell
- 10 dkg bulgur
- 10 dkg feta sajt
- 1 közepes fej vöröshagyma (kb. 10 dkg)
- 2 szál újhagyma (kb. 3 dkg)
- 1 szárított chili
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors

A  bulgurt térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük (akkor van kész, ha elfőtt róla a víz a rizshez hasonlóan). Miközben fő, felaprítjuk a hagymát, olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst és az újhagymát. Sózzuk, borsozzuk, hozzádjuk az elmorzsolt chilipaprikát és amikor megsült, belekeverjük az aprított petrezselymet. Végül elvegyítjük a darálthúst, a bulgurt és ahozzá morzsoljuk a fetát.
A cukkiniket 5 cm-es darabokra vágjuk, és kb fél-egy centire a szélétől kivájjuk a belsejüket úgy, hogy az alján maradjon talpa. Érdemes az elején késsel bevagdosni oldalait, mint rögtön kiskanállal nekiesni, mivel akkor könnyebben kijön a belseje. :) A kivájt cukkinidarabokat forrásban lévő sós vízben 4 percig előfőzzük, majd hagyjuk kicsöpögni belőlük a vizet. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, megtöltjük a töltelékkel és 200 fokos sütőben 15 percig sütjük.

Aki nem szereti, vagy nem akarja kipróbálni a bulgurt, az készítheti sima rizzsel is.
Könnyű kis ebéd meleg nyári napokra!

CH tartalom: 26 g CH/fő
Kalóriatartalom:  284 kcal/fő





2011. június 8., szerda

Kevésbé látványos, de finom reggelinek való

Régebben egyáltalán nem regeliztem. Aztán arany életem lett miután megismertem a páromat, mert reggelente mikor mentem dolgozni mindig készített nekem szendvicset. De amióta itthon vagyok, leszoktam ismét a reggeliről és rájöttem, hogy hiányzik. Így elkezdtem alternatívákat keresni, hogy ne legyen túl sok se, és finom is legyen stb stb. A müzlit a spárgához hasonlóan szintén nemrég szerettem meg, így a hozzávalóit, mint pl. a zabpehely egy ideje beszereztem és kísérletezek vele. Sokféleképpen készítem reggelire, az alábbi recept nem épp a leglátványosabb és legbizalomgerjesztőbb annak a számára, aki még nem evett ilyet, de az íze remek. Könnyű, gyors, finom és ráadásképp még egészséges is :)

Almás-kókuszos pehely-mix reggelire


- 2 tk zabpehely
- 2 tk búzapehely
- 2 tk árpapehely
- 2 púpos tk kókuszreszelék
- 1 tk méz
- 1 közepes alma
- víz

A pelyheket tálba teszem és annyi melegvizet öntök rá hogy épphogy ellepje, hagyom állni pár percig, hogy beszívja a folyadékot. Utaána hozzákeverem a kókuszreszeléket és a mézet, majd meghámozom az almát és nagy lyukú reszelőn hozzáreszelem. Kész is :)

Egyébként készíthető szimplán csak zabpehelyből is, az ízén nem sokat változtat :) És víz helyett lehet hozzáadni tejet is (összeforralni is lehet), de én nem nagyon szeretem a tejet. Ha valaki nem szereti a kókuszt, akkor lehet ízesíteni egy kis fahéjjal is.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...