2012. augusztus 31., péntek

Kigrammozva

Nos, lassacskán csak fény derült az elmúlt hónapok tüneteinek okára, mégpedig (többek között) az inzulinrezisztencia diagnosztizálásával. Mivel rengeteg információ található e témában a neten, és mivel az érintettek már ismerik, akik meg nem érintettek, nem is kell feltétlenül, hogy ismerjék, így nem részletezném e betegséget. A lényeg, hogy diétázni is kell és a speciális étrend itt is a szénhidrátok számolgatására épül. A blogot azonban érinteni fogja, tekintve, hogy bizonyos ételek ritkábban, vagy módosítva lesznek csak jelen. Jellemzően - nagy szívfájdalmamra -, kevesebb desszert lesz. :(
Ami azonban, ahogy látom, nem feltétlenül lesz hátrány, ha ezentúl feltüntetem a receptek után a szénhidráttartalmat. Hátha adok vele tippet sorstársaimnak, hogy változatosabban főzzenek, vagy egyszerűen csak ötletet merítsenek.
Ott, ahol nem tüntetem fel a CH tartalmat, az valószínűleg nem a 160 grammos (vagy részemről 180) diéta szabályainak megfelelő recept lesz.

Számomra egyébként rémisztőek ezek a mennyiségek, amit most meg kell ennem. Eddig szerintem fele ennyi szénhidrátot sem ettem, még a sütemények ellenére sem. Főleg a húst-zöldséggel párosításokat kell száműznöm, úgyhogy az első hivatalos diétás ebédem is a megfelelő mennyiségű köret változatossá tételéről szólt. Szintén nem bonyolult, mert még mindig nem rajongok a bonyolult dolgokért. :)

Sült csirkecomb kakukkfüves-cukkinis bulgurral (1 főre)


- 1 csirkecomb
- 10 dkg cukkini
- 5 dkg bulgur
- 1 dl forró víz
- 1 tk friss kakukkfű
- só, bors, olívaolaj

A csirkecombot besózzuk, borsozzuk, egy kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és a tetejét jó vastagon bekenjük szobahőmérsékletű vajjal (ettől jó ropogós lesz). 180 fokra (légkeveréses) előmelegített sütőbe tesszük, 40 percig sütjük, majd még 5-10 percig 200 fokon, amíg szépen megpirul a teteje. A bulgurt egy lábasban leöntjük a forró vízzel és addig forraljuk kis lángon, amíg a bulgur megpuhul és felszívja a nedvességet. Tehetünk sót a vízbe, de utólag is megsózhatjuk.
A cukkinit csíkokra gyaluljuk, vagy egészen vékony csíkokra aprítjuk. Egy lábasban kevés olívaolajat hevítünk, megpirítjuk rajta a cukkinit, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük. Végül összekeverjük a megpuhult bulgurral. A ropogósra sült csirkecombbal tálaljuk.

CH tartalom: a köret 40 g lassú CH-t tartalmaz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...