2012. március 30., péntek

Thaiföldet a konyhámba

Akkor most következzen egy olyan leves, ami a kedvencünkké vált. A gond csak az vele, hogy trenírozni kell magam lelkileg, hogy nekiálljak. No nem azért, mert bonyolult. Hanem... hát... ízlések és pofonok... Szóval a nyers hússal, májjal nincs bajom. De a garnélarák tápcsatornájának kibüvölése, na az, úgy gondolom, a konyhai tűrőképességem jelenlegi határa.
Annyira azért nem vészesen gusztustalan, főleg ha finom friss a rák, de azért nem is egy álom azt a kis nyúlványt kiküzdeni... Arról nem is beszélve, hogy macerás, ráadásul még a kezem is bűzlik tőle egy jó darabig.
Mindezek ellenére, MEGÉRI! A lustábbak és finnyásabbak meg vegyek pucolt fagyasztott rákot, és akkor ez a probléma automatice megoldódik. :)

Én ugyan sosem jártam még Thaiföldön, így nem tudom hitelesen állítani, mi az igazi ázsiai-thai ízvilág, de szerencsésebb Uramparancoslóm végig rambózta hátizsákkal azt a vidéket, szóval, hinnem kell neki, mikor azt mondta, hogy a leves íze tényleg egészen olyan, mint az ottani leveseké. Szóval, büszke lehetek magamra. Remek! De nem ez érdekel igazán, hanem hogy finom. Nagyon finom. Hiába, én imádom az ázsai ízeket, legyen szó indiairól, kínairól vagy épp thairól.
Szójaszószt ma már rengeteg helyen kapni, rákot is a fagyasztópultból, a szűk keresztmetszet a halszósz. Én Angliából hoztam az enyémet - no nem, nem ezért mentem oda -, de ázsiai boltokban biztos lehet itthon is kapni.

Thai gyömbéres tésztaleves garnélával


- 10 dkg megtisztított garnélarák
- 12 dkg barna rizslisztes wok tészta (gluténmentes)
- 1,2 l zöldségalaplé
- 1 csokor újhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 teáskanál reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál méz
- 1/2 teáskanál erős pista
- 1 teáskanál halszósz
- 1/2 citrom leve
- só, olívaolaj

A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, az újhagymát csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben vagy jó minőségű, vastag aljú fazékban kevés olívaolajat hevítünk és két percig pirítjuk rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, majd még 2 percig pirítjuk, ekkor felöntjük az alaplével. Alacsony lángon 20 percig főzzük. Közben a csomagoláson lévő útmutatás szerint megfőzzük a tésztát. A 20 perc leteltével a levest a citromlével, a halszósszal, és az erős pistával elkevert mézzel ízesítjük (ez az édes chiliszósz helyettesítésére szolgál). Beletesszük a garnélát is és még két percig főzzük. A legvégén belekeverjük a tésztát és az újhagymát és azonnal tálaljuk.

CH tartalom: 28 kcal/fő
Kalóriatartalom:  148 kcal/fő


2012. március 26., hétfő

Az első kuszkuszos

A kuszkuszt már régóta ki akartam próbálni. Főleg, amióta a bulgurt nagyon megszerettük, mindig ácsingózva néztem a kuszkuszos recepteket, olyan jól néztek ki. A gond csak ott volt, hogy sehol nem kaptam, pedig már jó ideje nyitott szemmel jártam a boltokban. Tény, külön nem nagyon mászkáltam utána, így mikor két hete megláttam a piacon, akkor nagyon megörültem.
Mikor Uramparancoslómnak először elővezettem (még jóval a vásárlás előtt), hogy kuszkuszt akarok készíteni, akkor mindig ellenállásba ütköztem. Hiába próbáltam magyarázni, hogy a kuszkusz nem egy konkrét étel, hanem egy alapanyag, és ezerféleképpen el lehet készíteni, és az, amire ő gondol, az nem az lesz, amit én készítek itthon. De nem rajongott az ötletért.
Így végül úgy döntöttem, minek két alternatívát felajánlani vacsorára (tudniillik kuszkusz, vagy nemkuszkusz), meg kell csinálni és kész. :) Ha elé teszem, akkor már úgyis megeszi. :)
Így diétázós napjaink kilenégseként kuszkuszt készítettem (biztos ami biztos, akkor már mindent megevett volna amúgy is :) ). Mondhatom, szerintem még a bulgurnál is jobban fogom kedvelni. :) Következő tervem valami édesség elkészítése lesz vele. :)

Érdekességképp amúgy, ha a magyar wikipédiában rákeresünk a kuszkuszra, akkor egy teljesen más dologra bukkanunk: egy mókás kis erszényes állatra. :) Ma is tanultam valamit. :)

Kuszkusz cukkinivel, hagymával és olajbogyóval (2 főre - nagyobb adagok / 4 főre köretnek)


12,5 dkg kuszkusz
1 közepes cukkini (kb. 22 dkg)
1 fej vöröshagyma (kb. 10 dkg)
2 gerezd fokhagyma
15 dkg fekete olajbogyó
1/2 csokor petrezselyem
1 ek frissen aprított menta
só, bors, olívaolaj

A kuszkuszt leöntjük 2,5 dl forró vízzel, kicsit sózzuk, és lefedve 10 percig állni hagyjuk, amíg beszívja a nedvességet.
A cukkinit és a hagymát vastagabb karikákra vágjuk, a fokhagymát vékonyan felszeleteljük. Kevés olívaolajon mindkét oldalukat megsütjük, közben sózzuk, borsozzuk őket. A petrezselymet és a mentát felaprítjuk. A zöldségeket és fűszernövényeket elkeverjük a kuszkusszal, sózzuk még ha szükséges, és langyosan tálaljuk.

Egy kicsit tartalmasabbá tehetjük, ha feta sajtot keverünk hozzá.

CH tartalom: 4 fős adagok esetén 1 adag 30 g CH-t tartalmaz.


2012. március 19., hétfő

Egy nyárvágyó rohanós

El vagyok maradva a receptek leírásával, pedig még csak azt sem mondhatom, hogy olyan nagyon sokat főzök mostanában... A gond ezzel csak az, hogy egy idő után elfelejtem, mit is főztem és hogyan. :)
Így gyorsan egy hétköznapi-rohanós pótlása. :) Hangulatában már inkább a nyarat idézi. :)

Fűszeres pácolt csirkemell szeletek rukkolával és sült paradicsommal (2 főre)


Hozzávalók 2 személyre:
- 1 kisebb csirkemellfilé (kb. 35 dkg)
- 1/2 tk köménymag
- 1/2 tk mustármag
- 1 tk borókabogyó
- 1 tk rózsabors
- 1/2 tk só
- 0,5 dl olívaolaj
- 10 dkg rukkola
- 15 dkg koktélparadicsom

A húst vastagabb szeletekre vágjuk. A fűszereket picit megtörjük egy mozsárban, majd a sóval együtt elkeverjük az olajjal. Egy üvegtálba helyezzük a hússzeleteket, ráöntjük a páclevet, összeforgatjuk, majd 1-2 órára (ha fél-egy napot áll, sem gond) a hűtőbe tesszük pácolódni.
Ezt követően egy serpenyőben kisütjük a hússzeleteket. A koktélparadicsomot a hús sütéséből visszamaradt olívaolajon megpirítjuk, amíg megrepednek, majd a rukkolával együtt a hús mellé tálaljuk.

CH tartalom: 5 g CH/fő
Kalóriatartalom: 388 kcal/fő


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...