2012. augusztus 21., kedd

Rizses-wokos

Hamarosan új étrendet kell bevezetnem  a hétköznapjaimba, de mivel még nem ismerem a pontos paramétereket, ezért egyelőre olyanokat főzök, amik biztosan megfelelnek neki. De épp ezért a szabad alkotás lehetőségei átmenetileg beszűkültek, ezért is van mostanában ilyen kevés recept. Nomeg persze a nyár miatt.
Jelenlegi projektem amúgy a mélyhűtő kiürítése, és változatlanul a gyors receptek kategóriája, így ez is ebbe fog esni. Hús ki a frigóból, wokba bele (persze némi kiolvasztási idő után :)), az egyetlen macerásabb a barna rizs főzése, de mint utóbb kiderült, a kilós csomag is előfőzött volt, ami a kamrában lapult, így még ez sem olyan vészes melegben.
Ez volt egyébként az első alkalom, hogy barna rizst készítettem, és meg kell mondjam, szerintem finomabb, mint a sima fehér rizs. De persze ízlések és pofonok, készíthető mondjuk jázmin rizsből is ez a fogás. Abban is újdonság volt nekem ez az ebéd, mert most először készítettem rizses-wokos ételt, de szerintem gyakran fogok, mert nagyon tetszett.  Az új ázsiai szakácskönyvemben láttam is jónéhány receptet, amik tetszettek. D ez itt speciel rögtönzés volt. :)

Cukkinis-csirkés pirított barna rizs (wokos recept)


- 40 dkg csirkemellfilé
- 1 nagyobb cukkini(kb. 25 dkg)
- 20 dkg barna rizs (kb. 1-1,5 csésze)
- 3 ek világos szójaszósz
- 1 kis fej vöröshagyma (kb. 10 dkg)
- 1/2 fej lilahagyma (kb. 5 dkg)
- 1 csokor újhagyma (kb 75 g)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-3 cm gyömbér
- só, olívaolaj

A rizst kevés olívaolajon megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízben lefedve, alacsony lángon megpároljuk. Közben felkockázzuk a csirkehúst. Felaprítjuk a vöröshagymát, lilahagymát, fokhagymát és gyömbért. Az újhagymát 3-4 centi hosszú csíkokra vágjuk. A cukkinit először felkarikázzuk, majd azokat felcsíkozzuk, így viszonylag rövidebb, kb. fél centis kis hasábokat kapunk.
A wokot felhevítjük, és kevés olívaolajon megpirítjuk 2 perc alatt a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, újabb egy percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkehúst, sózzuk. Pirítva-kevergetve megsütjük, majd kiszedjük egy tálba és letakarjuk. A wokban újra kevés olívaolajat hevítünk és beledobjuk a cukkinit, megsózzuk és 2 percig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst, a csikrkehúst, a lilahagymát, az újhagymát és a szójaszósszal ízesítjük. Változatlanul nagy lángonhagyjuk a wokot, és néha megkeverve átpirítjuk pár perc alatt az egészet. Nem baj, ha picit lekap a rizs és összesül.

CH tartalom: 1 adag 45 g CH-ttartalmaz, ebből kb. 3 g gyors CH



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...