2014. október 27., hétfő

Pocsék fotó, de a recept kárpótol :)

Általában kényes vagyok az ételfotóimra. No nem azért, mert olyan rettenetesen jól tudnék fotózni, inkább azt gondolom, hogy a jó gép teszi a csodát, nem pedig én. :) Ettől függetlenül szeretem, ha az ételek igazi valójukban jelennek meg a képeken, márpedig az esti, szobai világításnál készült ételfotókról ez egyáltalán nem mondható el. A mostani receptből csak 2 fős adag készült, egy szép, kettesben töltött pihenős péntek esti vacsorához. Így lehetőségem sem volt rá, hogy másnap lefotózzam, hisz az utolsó falatig elfogyott. Mivel azonban olyan finom lett, hogy arra még én is büszke vagyok, muszáj megosztanom a receptjét, még ha a fotó pocsék is.

Sok recept vár a sorára, hogy felkerüljenek a blogra, ma este azonban egy kedves Olvasóm kereste a fotó alapján ezt a receptet, így ezzel kezdem. Már épp kezdtem pánikba esni, hogy hová írtam fel a receptet, vagy hogy felírtam-e egyáltalán, mikor eszembe jutott, hogy a hagyományos kis régi receptfüzetembe írtam le. Mert bizony ezt még mindig előveszem néhanapján, és a legjobban sikerült kedvenceinket beleírom kézzel is. Én már csak ilyen kis maradi vagyok :) Így vagyok a könyvekkel is, hiába mondják, hogy mennyivel praktikusabb az e-book, én már csak maradok a lapozgatható-gyűrhető-könnycseppmaszatos variációnál. :)

A recept különlegessége még, hogy gluténmentes, mivel sikerült barna riszlisztből készült wok tésztákat vennem legutóbb. Sajnos ez a tészta jobban törik, mint a hagyományos, és nehezebb a megfelelő állagot is eltaláni benne, de második nekifutásra már jól sikerült (az első vállalhatatlan volt, bár az ízével nem volt gond akkor sem :) ). 

Szecsuáni borsos lazac thai (gluténmentes) tésztával (2 főre)


- 2 szelet lazacfilé (kb 15 dkg-osak, bőre nélkül)
- 2 cm gyömbér
- 1 citrom héja
- 1 tk szecsuáni bors (durvára törve mozsárban)
- (szezámmag)olaj

Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg (gluténmentes) wok tészta
- 1 szál sárgarépa (kb 10 dkg)
- 2-3 szál újhagyma (kb. 7 dkg)
- 2 ek szójaszósz (cukor-, és gluténmentes)
- 1 kk méz
- 1 kk rizsecet
- 1 kk halszósz
- 2 cm gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- szezámolaj

A gyömbért és a citrom héját lereszeljük, majd elkeverjük a tört szecsuáni borssal és kevés olajjal. Pici sóval együtt bedörzsöljük a fűszerpasztával a halat és kb.fél órát állni hagyjuk. Ezt követően forró serpenyőben, kevés olajon oldalanként kb 4 perc alatt megsütjük. Félretesszük.
A tésztát kb. 3 perc alatt lobogó sós vízben megfőzzük. A szójaszószt elkeverjük a mézzel, ecettel, halszósszal. A sárgarépát vékony hasábokra vágjuk, az újhagymát vékonyan felkarikázzuk. A gyömbért lereszeljük, a fokhagymát összepréseljük, majd forró wokban 1 percig pirítjuk őket kevés olajon.Hozzáadjuk a sárgarépát, nagy lángon 3-4 percig pirítjuk, hozzáadjuk az újhagymát. Újabb kb. 2 percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és ráöntjük a szószt. Elkeverjük, visszatesszük a tűzre, hogy rotyogjon egyet (így a méz picit karamellizálódik benne), majd beleöntjük a tésztát. Óvatosan összeforgatjuk a tésztával, a lazaccal tálaljuk.

CH tartalom: 47 g CH/adag
Kalóriatartalom: 406 kcal/adag



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...