2014. december 6., szombat

Karácsonyi menü (előétel)

A Kifőztük decemberi számának tervezésekor feldobták a kérdést: ki vállalná karácsonyi menü elkészítését az újságba. Habár már akkor is éreztem, hogy nem lesz egyszerű a határidő megtartása, mivel az év vége nekem kész őrület, de akkor még olyan távolinak tűnt a leadási határidő, hát bevállaltam. :)
Több okból döntöttem így: egyrészt (és ha jól emlékszem, erről évente szót is ejtek a blogon karácsony közeledtével) nálam kiesik a karácsonyi nagy főzőcskézés. Miért? A válasz igen egyszerű, jelenleg még abban a stádiumban vagyunk, hogy mi megyünk a szülőkhöz karácsonyi ebédre/vacsorára. :) Évekig szomorkodtam picit emiatt,pontosabban csak azért, hogy én nem főzhetek ilyenkor. Jelenleg egyébként örülök is ennek, mivel az ünnepekre általában annyira kikészít a munka, hogy szó szerint csak beesek a fa alá. Épp ezért hivatalos ünnepi karácsonyi menüt még sosem készítettem. Épp itt volt az ideje, még ha az elkészítés novemberre is esett. :)
A másik ok, hogy a fantáziámat és a kreativitásomat nagyon piszkálta a kérdés, hogy hogyan lehet egy olyan IR-kompatibilis menüt összeállítani, ami legalább 3 fogásos, és feltehetően azok is örömmel megennék, akiknek nem kell diétázni.
Az elkövetkező blogbejegyzésekben ezt a Kifőztükben már megjelent menüsort fogom végigvenni. Fontos tudni, hogy az itt számolt adagok nem túl nagy mennyiségek, azonban 4 fogás esetén bőven elég. Ha esteleg a családban mégis vannak igazi nagyevők, akkor készíthetünk egy kicsit több köretet a főételhez.

A teljes karácsonyi menü így áll össze:
Körtés-diós-kéksajtos saláta - 5 g CH
Almás zellerkrémleves - 7 g CH
Egyben sült zöldfűszeres sertéskaraj gombás rizzsel - 31 g CH
(Töltött sült alma - az alapmenübe nem tartozik bele, mivel akkor kicsit sok már a szénhidrát, de szerintem nyugodtan készítsük el hozzá, ennél nagyobb kilengésünk ne legyen karácsonykor ;) )
Almás-mákos pohárkrém - 13 g CH

3 fogás esetén (leves, főétel, desszert) 51 g szénhidrát
4 fogás esetén 56 g szénhidrát

És akkor kezdjük is a salátával. Előnye, hogy ráadásul pár perc alatt összedobható. :) A mennyiségeket nem is kell igazán kiérni, csak szórjuk rá egyszerűen a tányérra őket. :)

Körtés-diós-kéksajtos saláta


- 5 dkg rukkola
- 5 dkg zöld saláta
- 1 körte
- 5 dkg kéksajt
- 1 marék dió
- balzsamecet

A rukkolát és a zöld salátát összekeverjük egy kevés balzsamecettel, és tányérokra helyezzük. A körtét felnegyedeljük, kivágjuk a magházát, a húsát vékonyan felszeleteljük, és a salátára helyezzük. Megszórjuk durvára tört dióval, és kéksajtot morzsolunk rá.

CH tartalom: 5 g CH/adag
Kalóriatartalom: 59 kcal/adag





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...