2014. december 15., hétfő

Karácsonyi menü (leves)

Nagyon szeretem az egyszerű krémleveseket. Leginkább azért, mert változatosan lehet fűszerezni őket és nagyon gyorsan elkészíthetőek. A zellert például nagyon megszerettem, pedig gyerekkoromban nem rémlik, hogy ettem volna. Csak a húslevesbe főtt bele. Ehhez képest gyakran készítek zellerkrémlevest. Ez az almás változat nagyon könnyű, nincs erősen fűszerezve, így jól illik egy 4 fogásos menüsorba. :)

A karácsonyi menü a Kifőztük decemberiszámában jelent meg és így áll össze:
Körtés-diós-kéksajtos saláta - 5 g CH
Almás zellerkrémleves - 7 g CH
Egyben sült zöldfűszeres sertéskaraj gombás rizzsel - 31 g CH
(Töltött sült alma - az alapmenübe nem tartozik bele, mivel akkor kicsit sok már a szénhidrát, de szerintem nyugodtan készítsük el hozzá, ennél nagyobb kilengésünk ne legyen karácsonykor ;) )
Almás-mákos pohárkrém - 13 g CH

3 fogás esetén (leves, főétel, desszert) 51 g szénhidrát
4 fogás esetén 56 g szénhidrát

Almás zellerkrémleves


- 2 közepes zellergumó (kb. 35 dkg)
- 1 nagy zöld alma (kb. 10-12 dkg)
- 1/2 vöröshagyma
- 1 dl tejszín
- 1 teáskanál kakukkfű
- szerecsendió
- (olíva)olaj
- só
a tálaláshoz:
- hagymacsíra


A hagymát felaprítjuk, a zellert megpucoljuk és felkockázzuk. Az almát meghámozzuk és cikkekre vágjuk. Egy fazékban kevés olajat hevítünk, és megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a zellert, 2 percig sütjük, majd felöntjük 1 liter vízzel, és beletesszük az almát is. Sózzuk, és a levest forrástól számított 25 percen át főzzük. Amikor már majdnem megfőtt a zeller, kevés szerecsendiót reszelünk bele, és ízesítjük a kakukkfűvel. Botmixerrel az egészet pürésítjük, majd összemelegítjük a tejszínnel, de már nem főzzük. Hagymacsírával megszórva tálaljuk.

CH tartalom: 7 g CH/adag
Kalóriatartalom: 99 kcal/adag




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...