2015. február 21., szombat

Teljes kiőrlésű rozskenyér

Habár kicsit megkésve, de megígértem, hogy hétvégére felteszem a blogra a rozskenyér receptjét. Az igazság az, hogy a diéta kezdetén sokat kísérleteztem kenyerekkel, rozsossal is, de az utóbbi időben nem volt erre időm és energiám, főleg nem a rozshoz.
De a héten végre sikerült, és nagyon büszke voltam rá. Tömött ez is, a rozskenyerekhez hasonlóan, de nem az a fojtogatós, hanem igazán finom, és friss marad napokig. Kicsit csaltam, mert a kenyérsütő gépet használtam dagasztásra, de a lényeg a végeredmény, nem? :)
Sajnos a fotó kora reggel készült, fény még alig volt, így elnézést a színekért. :(

Teljes kiőrlésű rozskenyér


- 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 18 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 evőkanál búzasikér (10 g)
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál méz
- 4 g szárított élesztő
- 275 ml víz

A langyos vizet elvegyítjük a mézzel és az élesztővel és a kenyérsütőgép táljába öntjük. Hozzáadjuk a sikérrel és sóval elvegyített liszteket. A géppel bedagasztjuk a kenyeret és az első kelesztésre is a gépben hagyjuk. Ha nincs kenyérsütő gépünk kézzel dagasszuk kb. 5 percig (ebbenaz esetben az elején kicsit kevesebb lisztet adjunk hozzá, és a gyúrásnál adagoljunk még hozzá, hogy ne ragadjon nagyon a kezünkhöz, majd 10 percet pihentessük, gyúrjuk át és utána kelesszük 1 órát meleg helyen. Ezt követően lisztezett felületen 3-4 percig dagasszuk újra a tésztát, nem baj, ha összetömörödik. Sütőlapra helyezzük és meleg helyen 45 percig kelesztjük. Előmelegített, gőzös sütőben 200 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Mielőtt betennénk a sütőbe, éles késsel bevághatjuk pár helyen a tetejét.

Az egész kenyér 291 g szénhidrátot és 1451 kalóriát tartalmaz.





1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...