2015. március 15., vasárnap

Toszkán ihletésű

Tavaly októberben Toszkánába utaztunk, és őszintén szólva ez az utazás megváltoztatta a tésztáról alkotott világképemet. Egyszer korábban jártam ugyan már Olaszországban,a zsúfolt tengerparton, és persze ott is ettünk különböző tésztákat, pizzákat, de az nem ilyen volt. Talán csak szerencsénk volt, nem is tudom. Úgy alakult ugyanis, hogy a szálláshelyünktől sétálótávolságban volt egy kis étterem. Olyannyira kicsit volt, hogy angolul sem beszéltek és látszott, hogy a helyi lakosságra számítanak inkább, mint a turistákra. Nem volt sokféle fogás, csak különböző tésztaételek és steakek. Nade azok a tészták... mind házi készítésű, napsárga színű és érezni lehetett rajtuk, hogy minden alapanyag a lehető legjobb minőségű és friss. Igazából én ha otthon tésztát készítek, az nálunk úgy néz ki, hogy kevés tészta, sok feltét. Ám itt, pont ellentétesen. És valami fantasztikus volt.
Tisztában vagyok vele, hogy ilyen ízeket csak friss, házi készítésű tésztával lehet elérni. Így eszembe sincs azt képzelni, hogy az enyém megközelíti ezt az ízvilágot. Minden esetre ezt a tésztát az a vaddisznós pappardelle ihlette, amit abban a kis étteremben ettünk Firenzétől nem messze.

Paradicsomos, kacsamelles pappardelle tészta



Hozzávalók 4 személyre
- 25 dkg (pappardelle) tészta durumlisztből
- 1 nagyobb bőrös kacsamell (kb. 25 dkg)
- 1 konzerv darabolt paradicsom (40 dkg)
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 közepes lila hagyma
- 1 evőkanál frissen aprított petrezselyemzöld
- 1 evőkanál frissen aprított zellerzöld
- 1 teáskanál nyírfacukor
- 1 teáskanál morzsolt zsályalevél
- 2 babérlevél
a tálaláshoz:
- reszelt parmezán vagy más kemény sajt

A kacsamell bőrét beirdaljuk, a húsát megsózzuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a sárgarépát felkockázzuk. Egy magas falú, lefedhető serpenyőben, a bőrével lefelé kb. 3-5 percig (a zsírréteg vastagságától függően) sütjük a kacsamellet, majd megfordítjuk, újabb 2 percig sütjük, ezután visszafordítjuk bőrös oldalára. Mellé rakjuk, és a kisült zsíron a lila hagymát és a sárgarépát kb. 5 percig pirítjuk. Újból megfordítjuk a kacsamellet, az ételbe tesszük a vörösbort, és lefedve további 5 percig közepes lángon pároljuk. Felöntjük a paradicsommal és 1,5 dl vízzel, a zöld fűszerekkel, nyírfacukorral és sóval fűszerezzük, majd közepes lángon, lefedve kb. 45 percig pároljuk. Ha szükséges, adhatunk még vizet hozzá ez idő alatt. Időközben a tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük.
Ha letelt az idő, kivesszük a húst a szószból, és a bőrét lefejtve (erre most nem lesz szükségünk) villával szálaira szedjük. A húsfalatokat visszatesszük a paradicsomszószba, majd elvegyítjük a tésztával. Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

CH tartalom: 54 g CH/fő (20 dkg tésztával csak45 g CH/fő)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...