2016. június 27., hétfő

Bulgursaláta alap

Jön a nyár és a friss zöldségek ideje. Ilyenkor legszívesebben csak salátán élnék, de mivel kell a szénhidrát is, így kénytelen vagyok kompromisszumot kötni. De mindig keresem azokat a recepteket, amik még a gabona mellett is frissek maradnak, üdítőek. Ez a bulgursaláta pont ilyen. Nagyon gyakran készítem, a különbség legfeljebb annyi, hogy időnként más zöldség, vagy más arányokkal kerül bele.
Ennek a receptnek egyetlen trükkje van: ne kígyóubokrából készítsük, hanem abból az apró szeműből, amit mostanság kovászolni való uborka néven árulnak. Őszintén szólva számomra ez az igazi uborka. Gyerekkoromban ez nőtt a kertben és a fóliasátor alatt, és összehasonlíthatatlan az íze a vizenyős, semmilyen ízű kígyóuborkával. Persze, abból is ettem már jót, hazai termelésből, de azt is csak kizárólag nyáron. De azért sosem ér fel ezzel az apró szemű, édeskés uborkával.
Nagy boldogságomra idén a mi kertünkben is nő az uborka, remélem, nem lesz keserű. :) Már azt is tudom, hogy az első fogás, amit a házi paradicsomból és uborkából fogok készíteni, az a sopszka saláta lesz, szintén gyerekkori emlék inspirálására. :)

Ez a bulgursaláta tökéletes vacsorára, de lehet ebédre is enni egy szelet csirkemellel például, de tehetünk bele egy kis sajtot is, hogy laktatóbb legyen, bár én pont így szeretem meleg nyárestéken. :)

A recept a Kifőztükben is megjelent.

Bulgursaláta uborkával és paprikával



Hozzávalók 2 személyre
- 10 dkg bulgur
- 10 dkg uborka
- 1/2 kápiapaprika
- 1-2 szál újhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- őrölt bors

A bulgurt a térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízben 10-15 perc alatt megpároljuk, ezalatt az összes folyadékot magába szívja. Az újhagymát felkarikázzuk, az uborkát és a paprikát apróra kockázzuk, a petrezselymet felaprítjuk. A zöldségeket elvegyítjük a bulgurral, majd sóval, borssal és olívaolajjal ízesítjük.


CH tartalom: 36 g CH/fő
Kalóriatartalom: 241 kcal/fő





2016. június 25., szombat

Jégkrém pillanatok alatt

Bár általában nem szoktam foglalkozni a nagy meleggel a konyhában, hisz ha sütni kell, akkor sütni kell, nincs mit tenni, de mostanság nekem sincs sok kedvem bakapcsolni a sütőt. :) Helyette inkább jégkrémet készítettem. Az IKEA_ban kapható kis jégkrém szettet használom és imádom, mert fél perc alatt csak összeturmixolom a hozzávalókat és már kész is a jégkrém - persze miután megfagyott. :)

Az elmúlt években rengeteg variációt készítettem már, csak sosem szoktam fotózni. Ti is variáljátok bátran, ami jólesik. :) Ez most eperrel és rebarbarával készült.

Epres-rebarbarás-kókuszvizes jégkrém


Hozzávalók 6 jégkrémhez
25 dkg eper
10-15 dkg rebarbara (tisztítva mérve)
1 evőkanál nyírfacukor (elhagyható)
1 dl kókuszvíz  
1/2 citrom leve

A hozzávalókat turmixgépben vagy botmixerrel pürésítjük, jégkrémformákba töltjük. 3-4 óra fagyasztás után fogyaszthatjuk.

CH tartalom: 10 g CH/darab
Kalóriatartalom: 47 kcal/darab





2016. június 20., hétfő

Tárkony hegyek

Évek óta neveleget tárkonyt az erkélyen, ami tavasszal csodásan növekedésnek is szokott indulni, majd nyár elejére általában vagy a tetűinvázió, vagy más ok miatt elpusztult. Mindig sóvárogva néztem anyósom kertjében a hatalmas tárkonybokrot, mivel imádom ezt a fűszernövényt. A tárkony pedig elég ellenálló növény, már 2 telet átvészelt cserépben, noha addigra már nyáron a locsolásával is felhagytam többnyire, és tavasszal mindig elősként hajtott ki.
Így történt ez idén is: mikor a lakást takarítottuk ki, és dobáltuk ki az erkélyentalálható szemetet, meglepődve láttam, hogy az elhanyagolt és magára hagyott növény ismét kezd magához térni és kihajtott. Mi kellhet más, hoztam is át rögtön a kertbe és kiültettem. Jelenleg akkora bokor lett belőle, hogy próbálom valahogy összekötni és megregulázni, mert úgy szétterül, hogy elnyomja a bazsalikomot is a végén, azt pedig nagyon nem szeretném. :)
Azt hiszem, kénytelen leszek visszavágni és egy részét leszárítani, hogy jusson télre is. :)
Én egyébként rengeteg fogáshoz használom, legutóbb például az eperlekvárt is azzal ízesítettem (érdemes kipróbálni!), de szerintem legtöbbeknek mégis a tárkonyos pulykaragu leves jut róla eszébe. Én imádom, és eddig csak egy régi ronda fotóval, csirkehúsos változatban volt fent a blogon, de íme az igazi. :)

Tárkonyos pulykaraguleves


Hozzávalók 8 személyre
35 dkg pulykamellfilé
45 dkg fagyasztott zöldbab
20 dkg sárgarépa
5 dkg fehérrépa
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
2 dl tejföl
3 evőkanál frissen aprított tárkony

frissen őrölt bors
olívaolaj

A megtisztított vörös- és fokhagymát felaprítjuk, a répákat vékonyan felszeleteljük, a zöldbabot leöblítjük, a pulykamellet falatnyi kockákra vágjuk. Vastag aljú fazékban, kevés olajon megpirítjuk a kétféle hagymát, majd hozzáadjuk a pulykahúst. Sózzuk, borsozzuk. Ha a hús átsült, felöntjük 1,5-2 l vízzel, majd beletesszük a kétféle répát, és a levest lefedve, közepes lángon 15 percig főzzük. Beleforgatjuk a zöldbabot is, további 5-10 perc alatt készre főzzük. A főzési idő vége előtt pár perccel hozzáadunk 2 evőkanálnyi tárkonyt, és ha szükséges, még borsozzuk.
A tejfölt elvegyítjük a liszttel, majd merőkanálnyi adagonként levest merünk hozzá. Csomómentesre keverjük, és amikor már meleg a tejfölös elegy, a leveshez öntjük. Összemelegítjük, és a maradék tárkonnyal megszórva tálaljuk.

CH tartalom: 8 g CH/fő
Kalóriatartalom: 134 kcal/fő




2016. június 16., csütörtök

Kedvenc spárgás recept

Hajjaj, teljesen megfeledkeztem róla, hogy tavaly óta vár a sorára egy spárgás receptem. Vártam, hogy végre szezonja legyen, most meg majdnem lemaradok róla. :) Ejnye! :)

Pedig ezt a spárgát vétek lenne elfelejteni, a húsról nem is beszélve :) Ez a spárga az eddigi kedvencem, és tervezem, hogy idén már nem csaka grillsütőben sütve készítem el, hanem majd kint a kertben, rendesen grillezve, mert a sütős változatért nem rajongok annyira. De a spárga mondjuk még úgy is zseniális.

A spárga receptje a Kifőztükben is megjelent, a szezámmag pedig a Fűszerésznél kapható :)
Narancsos-szójaszószos szűzérme grillezett szezámmagos spárgával és rizzsel


Hozzávalók 4 személyre
50-55 dkg szűzpesenye
1 narancs reszelt héja és leve
2 evőkanál szójaszósz (cukor és gluténmentes)
1 evőkanál olaj
15 dkg basmati rizs
1 csomag zöld spárga (tisztítva kb. 40 dkg)
1 csapott evőkanál fekete szezámmag
1 csapott evőkanál szezámmag
2 teáskanál (szezám)olaj
a tálaláshoz:
friss korianderzöld

A szűzpecsenyét ferdén, kb. 2 centis szeletekre vágjuk, majd alaposan beleforgatjuk a narancslé, narancshéj, szójaszósz és olaj keverékébe. Legalább 2-3 órán át hűtőben pácoljuk, majd fél órával a sütés előtt kivesszük, hogy szobahőmérsékletű legyen a hús.
A rizs kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízzel. Enyhén sózzuk, majd lefedve kb. 15 perc alatt megfőzzük. A spárgát megmossuk, megszárítjuk, a fás végeit letörjük. A kétféle szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A spárgát 1 teáskanál olajjal összeforgatjuk, és sütőben vagy szabad tűzön kb. 10 perc alatt a hússzeletekkel együtt grillezzük. A spárgát meglocsoljuk a maradék olajjal, összeforgatjuk a pirított szezámmaggal és megszórjuk korianderzölddel.

CH tartalom: 34 g CH/fő
Kalóriatartalom: 465 kcal/fő






2016. június 8., szerda

A zöldborsó volt a ludas

Évek óta szenvedek a puffadással, de mivel nem hittem benne, hogy érdemben lehet javítani rajta, ezért nem mentem el orvoshoz vele. Aztán valami mégis megadta a kezdő löketet. Egyik nap piszok pocsékul lettem délutánra, akkor lett végképp elegem, másnap kértem egy időpontot egy ajánlott orvoshoz és elmentem ételintolerancia vizsgálatra.
Nos, így utólag, már össze tudom tenni a kis kockákból a képet: házi tejföl, zöldborsó... Igen, az utolsó löketet egy zöldborsó főzelék adta, házi tejföllel készítve, és mint kiderült, mindkettőt kerülnöm kellene. Bár, az orvos elmondta, hogy a zöldborsó héjában van valami ami miatt még a hüvelyesek között is nehézsúlyúnak számít emésztés szempontjából. De a lényegen nem változtat, a zöldborsót sajnos azóta kiiktattam itthon a konyhából. Pedig imádom. És természetesen eszem is időnként, ha szembejön velem valahol, nem vagyok az a típus, aki görcsösen tartja a szabályokat - vagy inkább ajánlásokat -, de legalább már tudom, hogy mértékkel kell.
Egy szó mint száz, zöldborsót mostantól keveset készítek. De az ominózus zöldborsó főzelék íme, itt van, egyétek ti helyettem, mert nagyon finom. :) És kedvenc készült hozzá, csirke nuggtesz. :)

A recept a Kifőztükben is megjelent és Fotókellék háttereivel fotóztam.

Zöldborsófőzelék csirkenuggetsszel




Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg fagyasztott zöldborsó
- 1 dl tejföl
- 2 dkg fehér tönkölyliszt
- 2-3 teáskanál szárított majoránna
- só
- őrölt bors
a nuggetshez:
- 30 dkg csirkemellfilé
- 3,5 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorza
- 1 púpozott evőkanál fehér tönkölyliszt
- 1 tojás
- só
a sütéshez:
- kókuszolaj

A zöldborsót megfőzzük annyi sós, majoránnás vízben, amennyi éppen ellepi. Ha megpuhult, egy magas műanyag tálba kimerünk belőle 2-3 merőkanálnyit, és botmixerrel pürésítjük. A tejfölt elvegyítjük a liszttel, és fokozatosan merünk hozzá a borsó főzővizéből, közben mindig alaposan elkeverjük. A borsópürét és a tejfölös habarást is a borsóhoz adjuk. Ha nem elég sűrű a főzelék, főzzük még rövid ideig, vagy pürésítsük benne a borsó egy részét. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

A nuggetshez a csirkemellfilét kisebb darabokra vágjuk, sózzuk. Lisztbe, majd a felvert tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába forgatjuk. Bő kókuszolajban megsütjük, közben egyszer megfordítjuk, hogy mindkét oldaluk aranybarnára süljön. A főzelékkel tálaljuk.

CH tartalom: 50 g CH/fő (ebből 9 g CH a nuggetsz)
Kalóriatartalom: 276 kcal a főzelék, a nuggetsz további kb. 253 kcal





2016. június 3., péntek

Tavasz a tányéron

Tudom-tudom, most már június van és gyakorlatilag nyár. De elmaradtam ezzel a recepttel, viszont mivel még mindig finom friss retket lehet kapni a piacon, ezért vétek lenne ezt a receptet eltenni jövő tavaszig. Egy tányérnyi tavasz. Bár, igazából lehetne nyár is. :)

A recept a Kifőztükben is megjelent és Bioháló csírával készült.

Tavaszi vegyes saláta csírával


Hozzávalók 4 személyre
1 fejes saláta
10 dkg retek
10 dkg (sárga) koktélparadicsom
10 dkg uborka
3-5 dkg csírakavalkád
1 evőkanál tökmag
az öntethez:
1 dl natúr joghurt
1 evőkanál frissen aprított snidling


A salátát csíkokra metéljük, a retket és az uborkát egészen vékonyan felkarikázzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük.
Nagyobb tálon eloszlatjuk a salátát, erre szórjuk a többi zöldséget. Meglocsoljuk az öntettel, és tökmaggal, valamint csírával megszórva tálaljuk.

CH tartalom: 3,7 g CH/fő
Kalóriatartalom:47 kcal/fő


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...