2013. november 24., vasárnap

NTP3 - avagy a Nagy Tortasütő Projekt 3. felvonás

Két évvel ezelőtt sütöttem az első igazi tortát éltemében, méghozzá Uramparancsolóm számára, aki időközben Férjemurammá lépett elő. :) Emlékszem arra az őrült nagy tervezgetésre, ami két évvel ezelőtt a születésnapja előtt elfogott. Persze, akkor kicsit több időm volt. És akkor a két kedvencét ötvöztem: a mákot és a csokoládét. Aztán tavaly, habár időm még akkor is több volt, mint most, mégis valahogy nem volt az igazi. Finom lett, nem erről van szó, de nem az az átütő. :) Csupacsokis volt. Így idén úgy döntöttem, hogy változtatok picit és szimplán csak mákos lesz, a csokit ezúttal kihagyom. És a gondolatban itt meg is akadtam. Tervezgetni idén ugyanis semmi időm nem maradt. Egy nappal a tervezett sütés előtt még fogalmam sem volt, mit készítsek. Végül az NTP napján nekiestem bújni a netet, ihletődni picit, addigra legalább már annyit tudtam, hogy a mélyhűtőben megbúvó tartalék meggy ebbe a tortába fog kerülni. :) Egyébként a torta alapját az epres túrótortám adta. :) (azt hiszem, erős képzettársítás kell hozzá, hogy felismerjük) :)
A fotók ugyan nem a legszebbek, de lámpafénynél, evés előtt/közben nem nagyon volt idő művészkedni. Bízom benne, hogy azért így is étvágygerjesztő, csak sajnos a fagyasztott meggyből vágás után mindig kifolyik a leve. Ha valaki nem rajong a mákért, lehet készíteni sima piskótával is. Erénye a tortának, hogy egyáltalán nem édes. :) (nagyon édesszájúaknak javaslom a cukor mennyiségének növelését)

Meggyes-túrós-mákos torta (14 szelethez)


Hozzávalók a piskótához:
- 5 tojás
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg darált mák
- csipet só
- 1/2 cs sütőpor
- 6,5 dkg nyírfacukor (por)

Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg túró
- 3 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- 1 dl tej
- 30 dkg friss/fagyasztott meggy
- 7,5 dkg nyírfacukor (por)
- 2 ek zselatin

A tetejére:
- 20 dkg friss/fagyasztott meggy

A piskótához a mákot ledaráljuk. A tojások  sárgáját a cukor felével egy elektromos kézi mixerrel  kihabosítjuk, amíg kifehéredik és kb. háromszorosára nő a térfogata. A fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukor másik felét és a csipet sót. A habot óvatosan beleforgatjuk egy spatulával. Ezt követően több részletben hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és azt is óvatosan a spatulával belekeverjük. Legvégül a mákost adjuk hozzá. Egy 20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát. 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük a piskótát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, majd kivesszük a formából és rácsra téve hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, három egyenlő vastagságú rétegre vágjuk.
A töltelékhez a túrót szitán áttörjük, majd elkeverjük a tejföllel és a cukorral. A tejszínt kemény habbá verjük és beleforgatjuk a túróba.A zselatint elkeverjük a tejjel és mikróban felmelegítjük (vigyázzuk, ne forraljuk fel). Simára keverjük és hozzáadjuk a túrókrémhez.
A torta összeállításánál én úgy dolgoztam, hogy az oldalt sütőpapírral bélelt tortaforma közepére helyeztem az alsó lapot (mivel nekem állítható méretű a tortaformám, így azt picit nagyobbra vettem, hogy a torta köré  is jusson krém). Erre kentem a krém kb.egyharmadát, megszórtam 15 dkg meggyel, amit picit bele is nyomkodtam a krémbe. Utána ráhelyeztem a következő lapot és így rétegeztem fel a tortát. Hűtőbe tettem dermedni 3-4 órára. Tálalás előtt megszórtam még meggyel (ezt lehet egyébként hűtés előtt a krémbe is nyomkodni, hogy jobban megmaradjon rajta).

CH tartalom: én 14 szeletre vágtam a tortát, így 1 szelet 17 g CH-t tartalmaz (ebből kb. 6 g gyors CH)




2013. november 17., vasárnap

Én így lázadok :)

Abbéli bosszúságomban, hogy ma is dolgoznom kell, úgy döntöttem, inkább írok gyorsan egy blogbejegyzést. :) Én így lázadok. Tudom, nem épp hatékony és nem túl látványos formája ez a tiltakozásnak, de ez jutott. :) Meg a sütőtök. Ami csodálatos lehet vacsorára akár, ha nem akarunk mindig kenyeret enni, vagy köretnek húsok mellé. A pucolást követően ráadásul különösebb erőfeszítést nem igényel az elkészítése.

Fokhagymás-zsályás vajban sült sütőtök


- 75 dkg sütőtök (megpucolt állapotban mérve)
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 10-12 zsályalevél

A vajat mikróban felolvasztjuk, fokhagymapréssel belepréseljük a fokhagymát, majd beletesszük a felaprított zsályaleveleket is. A sütőtököt megpucoljuk, hasábokra vágjuk és összeforgatjuk a zsályás-fokgymás vajjal. Tűzálló tálba tesszük. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Közben 1-2 alkalommal átforgatjuk a sütőtök darabokat.

CH tartalom: 1 adag 30 g lassú CH-t tartalmaz.




2013. november 10., vasárnap

Bosszankodás

Azt már jóideje elfogadtam, hogy az "egészséges" táplálkozás drága. Azt is, hogy ha az ember normális áron próbálja az ehhez szükséges alapanyagokat beszerezni, az sok időt és utánajárást igényel. Ennek ellenére mindig optimista vagyok és azt gondolom, hogy ha jó áron nem is, de legalábbis lehet kapni ezeket az alapanyagokat a nagyobb szupermarketekben.
Nos, ez a hét bebizonyította, hogy igencsak tévedek. Bosszankodásom tárgya jelenleg egy kiló fehér tönkölyliszt beszerzése, amire ahhoz lenne szükségem, hogy végre tudjak süteményt sütni és kenyeret, mert az itthoni állomány elfogyott. 4 alkalomból egyszer sem sikerült beszereznem ezt a lisztet. Ma az egyik legnagyobb szupermarketben voltam, de még ott is kudarcot vallottam. Tudom, én vagyok a lüke, mert rögtön bioboltba kellett volna mennem, de mivel programunk volt, két helyre menni bevásárolni, az már nem fért bele a napi ütemtervbe.
Szóval most bosszús vagyok, mert így nem tudok almás sütit sütni, pedig már nagyon fentem rá a fogamat...

Almás süti helyett hozok most egy régi receptet, ami szintén a rohanós hétköznapokra való, mégis kicsit kizökkent az egy-szelet-hús-rizzsel hagyományos ízvilágából.

Indiai karfiolos rizs sült csirkemellfilével


- 50 dkg csirkemellfilé
- 18 dkg barna rizs
- 30 dkg rózsáira szedett karfiol
- 1 közepes fej vöröshagyma (kb. 10 dkg)
- 1 tk currypor
- csipet cayenne-i bors
- csipet garam masala
- só, bors, olívaolaj

A barna rizst kevés olívaolajon megpirítjuk,majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, majd lefedve kb. 45 perc alatt puhára főzzük. Közben a húst felszeleteljük, sózzuk-borsozzuk és kevés olívaolajon megsütjük. A rózsáira szedett karfiolt lobogó sós vízben megfőzzük. A vöröshagymát egészen apróra felkockázzuk és olívaolajon megpirítjuk kb.3-4 perc alatt. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket, egy percig pirítjuk még, majd belekeverjük a rizst, legvégül a karfiolt, még pár percig pirítjuk és kész is.

CH tartalom: 1 adag 37 g lassú CH-t tartalmaz.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...