2011. november 8., kedd

Főzzünk egy személyre

Nos hát, a mai nappal azt hiszem, új "címkét" kell nyitnom. A hagyományos alapanyag szerinti, valamint a főétel-előétel-desszert és a gyors bontáson túl terítékre kerül az "egyszemélyes" receptek tárháza is.
Az utóbbi időben ugyanis mindketten itthon voltunk. Főzni mindig ebédre szoktam, vacsorára nagyon ritkán eszünk meleg ételt. Az életünk viszont úgy alakult, hogy ezentúl egyedül fogok itthon ebédelni. Egy főre főzni, az egy érdekes kérdés. A legtöbb fogás 4 főre készül, így is küzdök mindig, hogy ne főzzek túl nagy adagot, csak ami két alkalomra elfogy. Ehhez képest most csak egy főre kell főzni, és szintén nem szeretném ugyanazt enni 4 napon át.
És, túl mindezen, beismerem, hogy bizonyos fogásoknak nem fogok nekiállni "csak" magamnak. Minek elbíbelődni órákat a konyhában egy leves lassú megfőzésével, mikor csak maximum fél literre van szükség.
Persze, ott a lehetőség, a lefagyazstás. De nem rajongok érte.
A rendelős kajákat meg természetesen számításba sem veszem. Szóval, marad a kreativitás.
Főzzünk egy személyre!

Mindezen túlmenően háborút hirdetek a "trendi" alapanyagok ellen, mi szerint mostanában még a csapból is sütőtök folyik, ennek ellenére megfeledkezünk olyan zöldségekről, mint a kelbimbó, ami jól elkészítve nagyon is ízletes. Én például gyakran használom zöldséglevesekbe, de a rakott karfiol mintájára készített rakott kelbimbó is nagyon finom! 

Sült csirkecomb kelbimbós nyársakkal 


Hozzávalók 1 személyre:
- 12 dkg kelbimbó
- 1 közepes fej lilahagyma
- 1 csirkecomb
- só, bors, olívaolaj

A csirkecomb mindkét oldalát kevés olívaolajon 2-2 percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy tűzálló tálba fektetjük, és alufóliával lefedve 180 fokos sütőben 40 percig sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát, és még 15 percig sütjük 200 fokon, amíg a bőre szép ropogósra sül.
Közben a kelbimbót lobogó sós vízben 3 percig előfőzzük, majd a darabokra vágott lilahagymával együtt nyársakra szúrjuk, megkenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Egy tűzálló tálba fektetjük a nyársakat és 20 percig sütjük 200 fokon. Érdemes úgy időzíteni, hogy 5 perccel azelőtt betesszük a csirke mellé, mielőtt 200 fokra feltekernénk a hőfokot. Így egyszerre lesz kész a hús is és a köret is.

A nyársak fokhagymás tejföllel előételnek is kiválóak!

CH tartalom: 16 g/fő
Kalóriatartalom: 391 kcal/fő 



2 megjegyzés:

  1. A kelbimbó az egyik kedvenc zöldségem! :-) (érdekes hogy recept viszont nincs róla a blogomban, viszont akkor is nagyon szeretem!!! )

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy akad még rajtam kívül más is, aki értékeli és szereti a kelbimbót!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...