Tegnap szedtünk egy kevés sárgabarackot, így ezt a friss gyümölcsöt áldoztam fel ma ahelyett, hogy desszertet gyártottam volna belőle. Bár még lehet, jut annak is elég. Minden esetre úgy érzem, megérte a kísérletezést.
Grillezett csirkemell sárgabarack chutneyval
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 15 dkg basmati rizs
- saláta
- só, bors, olívaolaj
a chutneyhoz:
- 50 dkg sárgabarack
- 1/2 piros kaliforniai paprika
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1/2 alma
- 5 dkg nyírfacukor
- 2 ek almaecet
- 1/2 citrom leve
- 1,5 cm reszelt gyömbér
- 1 csipet fahéj
- 1 szárított chili
- só, bors
A chutney hozzávalóit felaprítjuk. A hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a barackot, a paprikát, az almát, a gyömbért, a cukrot, az ecetet, a citromlevet, és 1 dl vizet. Alacsony lángon, néha megkeverve addig főzzük, amíg besűrűsödik (kb 45 percig), a vége előtt nem sokkal elvegyítjük egy csipet fahéjjal, sóval, borssal és a chilivel.
Amíg a chutney fő, elkészítjük a húst és a rizst.
Egy vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű húslevessel. Lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt megfőzzük.
A csirkét felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajon megsütjük.
CH tartalom: 54 g CH/fő (ebből 13 g gyors CH) (chutney és rizs együtt)
Kalóriatartalom: 429 kcal/fő
A chutney elég nagy adag, így igazából ha kevesebbet eszünk hozzá, kevesebb szénhidrátot is tartalmaz.
A teljes chutney 97 g CH-t (ebből 55 g gyors) és 522 kcal-t tartalmaz.
Forrás: Larousse, Az egészséges és ínyenc konyha c. szakácskönyv
Ez a chutney recept zseniális. Jövök még!
VálaszTörlés