2012. november 23., péntek

A citrom akkor is ér, ha nem meyer

Úgy döntöttem, indítsuk a péntek reggelt egy jó kis sütivel. Ilyen időben úgysem lehet majd mást csinálni hétvégén, mint begubózni a meleg lakásba és élvezni a sütőből szálló finom illatokat. :)

Mikor ezt a citromos süteményt sütöttem, önkéntelenül is mosolyogni kezdtem, mikor a januári meyer citromos kiakadásomra és eszmefuttatásomra gondoltam.

Úgyhogy, nálam változatlanul akkor is ér citromos sütit sütni, ha az a citrom történetesen nem meyer. :)

Citromos piskóta citromos-kókuszos tejszínhabbal


- 12 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (helyettesíthető sima liszttel)
- 11 dkg fehér liszt
- 15 dkg nyírfacukor (helyettesíthető sima kristálycukorral)
- 3 tojás
- 125 g vaj
- 90 ml tej
- 1 citrom héja + 1/2 citrom leve
- 1,5 tk sütőpor
- csipet só

Hozzávalók a tejszínhabhoz:
- 2 dl habtejszín
- ízlés szerint porcukor
- 1/2 citrom leve
- 2-3 ek kókuszreszelék

A sütőt előmelegítjük 160 fokra (légkeveréses). Az összes hozzávalót egy keverőtálba öntjük és kézi mixerrel 3-4 perc alatt simára keverjük. Egy kivajazott-lisztezett kis méretű tepsibe (az enyém 18x25 cm-es volt) simítjuk a masszát. 40-45 perc alatt megsütjük, a végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, majd hagyjuk kihűlni.
A tejszínhabhoz a hideg tejszín habverővel kemény habbá verjük. Még mielőtt elérnénk a megfelelő keménységet, hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot és a kókuszreszeléket, majd picit még tovább verjük és kész is.

CH tartalom: ha 12 szeletre vágjuk a piskótát, 1 szelet 12,6 g lassú CH-t tartalmaz (ebben a tejszínhab nincs benne)


A piskóta receptjének forrása (módosításokkal): Rachel Lane and Carla Bardi - cakes c. szakácskönyv

2 megjegyzés:

  1. Én pont a Meyer citromos kirohanós írásodra figyeltem fel egy blog oldalsávjában anno és azóta vagyok napi kattintgatód és rengeteg recepted elkészítője, meg persze a szakácskönyvedet is kinyomtattam és befűzettem!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borzasztóan köszönöm ezeket a sorokat! Őszintén szólva, amikor belekezdtem a blogba, nem voltam meggyőződve róla, hogy majd jön bárki is, aki megfőzi a receptjeimet. Köszönöm a bizalmat és ezek szerint nem hiába csinálom. :) Néha elbizonytalanodom, hisz nincs se több száz olvasóm, se nagy visszajelzési arány, de inkább ez, mint beállnia sorba. :) Sőt, sokkal inkább ez. :) A szakácskönyv befűzetésének a híre meg extra öröm :) Szóval köszönöm!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...