2012. november 1., csütörtök

Hát a szezámmag honnét jön? :)

Nesze neked fogyasztói társadalom, most mit is mondjak? Én is a tagja vagyok. Főleg fáradtan. :) Ezt bizonyítja az alábbi kis eszmefuttatásunk tegnap késő este, mikor is Uramparancsolóm a frissen sült magos kenyér felett ezt kérdezi:

- hát a szezámmag az honnét jön?
- mi az, hogy honnét? hát a boltból.
- na jó, de honnét?
- mi az, hogy honnét? bármelyik boltban kapható...
- nem az, hanem honnét van?!?! hanem honnét jön?! a tökmagról tudom, hogy az a töknek a magja. de a szezámmag? az meg a szezámnak a magja, vagy mi?
- öööö...

Khm.. nos, igen... Mit is mondjak? Jó fáradt voltam. :) A félreértésen jót nevetve azonban meg kellett állapítanom, hogy nem is tudom, a szezámmag "mi fán terem". Mint kiderült, valóban a szezám nevezetű növénynek a magja. :)

A mai recept pedig a tegnap este kisült kenyéré lesz. Az ünnepekre még jól jöhet egy ilyen recept, ha esetleg kifogynánk a kenyérből és nincs kedvünk a sarki kisbolt szárazkenyerét enni. :)

Azért sütöttem jénaiban a kenyeret, mert azt akartam, hogy jobban megtartsa a formáját, és ne lapuljon ki nagyon. Így utólag már rájöttem, hogy eggyel nagyobb jénaiba kellett volna tenni, hogy hagyományosabb formája legyen. :) Ha ugyanis elég nagy a jénai, akkor nem széltében, hanem felfelé kel a kenyér, így viszont a kis drága már kibuggyant a jénaiból. :)

Magos tönkölycipó jénaiban sütve


- 300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 200 g fehér tönkölyliszt (+ kevés a gyúráshoz)
- 1 púpos ek búzasikér (20 g)
- 25 g friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 2 dl kézmeleg víz
- 1,5 tk só
- 30 g szezámmag
- 30 g napraforgómag
- 30 g tökmag
- 1 ek olívaolaj + a jénai kikenéséhez

A tejet mikróban langyosra melegítjük, elkeverjük a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. Közben egy nagy tálba beleszitáljuk a kétféle lisztet és a sikért. Összekeverjük a sóval és magokkal, a közepén pedig egy mélyedést formáljuk. Ebbe öntjük bele az élesztővel felfuttatott tejet és a kézmeleg vizet és az olajat, majd összekeverjük kézzel vagy egy fakanállal. Ekkor még jó ragadós. Lisztezett gyúródeszkára tesszük és jó 10 percig dagasztjuk, közben alá-alászórunk egy kevés fehér tönkölylisztet, hogy se a kezünkhöz, se a deszkához ne ragadjon hozzá.
A dagasztás után egy olajjal vékonyan kikent kelesztőtálba tesszük a tésztát (ha nincs, egy nagy üvegtálba helyezzük és nedves konyharuhával letakarjuk), és meleg helyen 55-60 percig kelesztjük. Ekkor kivesszük és egy kicsit átgyúrjuk, de csak annyira, hogy a nagy levegőbuborékok távozzanak belőle. Cipót formázunk belőle és a gyúródeszkán előre jó alaposan belisztezett területre tesszük, tiszta, száraz konyharuhával lefedjük és még 15 percig kelesztjük. Eközben előveszünk egy megfelelő méretű jénait, amit vajjal/olajjal vékonyan kikenünk. Ha letelt a 15 perc, óvatosan felvesszük a tésztát, és lisztezett felével felfelé a jénaiba tesszük. (így sütés után is szép lisztes marad a teteje) Éles késsel bevágjuk a tetejét. Meleg helyen újabb 40-45 percig kelesztjük. 15 perccel a kelesztési idő letelte előtt előmelegítjük a sütőt 210 fokra (légkeveréses sütő), és egy tepsibe 2 dl hideg vizet töltünk. Ha letelt a kelesztési idő, a jénait a gőzzel teli sütőbe tesszük és 30-35 perc alatt megsütjük a kenyeret. (én most 35 percig sütöttem, de pár perccel korábban is jó lett volna már) 5 percig hagyjuk a jénaiban hűlni, majd kivesszük a kenyeret és rácson hagyjuk kihűlni, már ha meg bírjuk állni, hogy ne lássunk neki, amíg meleg. :)

CH tartalom: az egész kenyér nekem 950 grammos lett. 100 grammban 36 g CH van, így egy 8 dkg-os szelet kb 30 g CH-t tartalmaz.


2 megjegyzés:

  1. Milyen kicsi a világ...a kisfiam pont ezt kérdezte ma este amikor a szezámmagos házi sütésű kifliket ettük.Aztán utána néztünk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg. :) Örülök, hogy nem én vagyok az egyetelen konyhatündér, aki nem tudta :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...