2012. december 4., kedd

Van, amit nem lehet fotózni - plusz egy háromszemű kávés :)

Lassan ideje lenne megtanulnom, hogy a műszaki cikkekkel kapcsolatos elv, mi szerint "előbb olvasd el a használati utasítást", a receptek esetében is működik. :)
Tegnap például, narancsos-csokis piskótatekercset csináltam, újfajta recept alapján, ahol a piskóta inkább tojás, mint liszt alapú. A gond nem is ezzel volt, hanem hogy annyira koncentráltam a piskótára (hozzátenném, angol nyelvű szakácskönyvből sütöttem), hogy nem vettem észre, hogy nagyobb tepsiben kellett volna sütni, így ugyanis vastagabb lett a tészta kisebb alapterületen, ergo a feltekerés, hát, hogy is fogalmazzak.... nem lett épp a legszebb, maradjuk ennyiben. :)
Az íze viszont nagyon finom, és alacsony a szénhidráttartalma, szóval biztosan elkészítem még, és akkor talán a formája is alkalmas lesz rá, hogy mutogassam. Így csak szépen csendben megesszük. :)

Helyette jöjjön egy másik édesség, amit nagyon szerettünk, és szerintem (ellenben a tegnap készülttel) rendkívül helyesen néz ki. :) Kávés és mogyorós. Hmmmm.... :)
Erre a receptre is igaz, hogy nem inzulinrezisztensek készíthetik sima liszttel és kristálycukorral. Egyébként az a tapasztalatom, hogy tk liszt esetén az aprósütik omlósabbak, úgyhogy egyáltalán nem árt nekik az egészségesség. :)

Kávés-mogyorós aprósütemény (30 darabhoz)


- 180 g tk búzaliszt (helyettesíthető sima búzaliszttel)
- 140 g nyírfacukor(helyettesíthető sima kristálycukorral)
- 125 g szobahőmérsékletű vaj
- 70 g törökmogyoró
- 1 tk sütőpor
- 3 tk erős kávé
- 1 tk vaníliakivonat
- csipet só

A lisztet elkeverjük a sóval és sütőporral. Egy másik tálban a cukrot kézimixerrel elkeverjük a vajjal, míg krémessé válik. Hozzáadjuk a kávét és a vanília kivonatot és tovább keverjük. Hozzá adagoljuk a száraz hozzávalókat és tésztát gyúrunk belőle kézzel. Diónyi golyókat formálunk belőle, melyeket egymástól 4 centire elhelyezünk egy sütőpapírral bélelt tepsire (vagy inkább kettőre). A tésztagolyók tetejét villával kicsit kilapítgatjuk és mindegyikbe 3-3 szem mogyorót nyomunk.
160 fokra (légkeveréses) előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük őket.

CH tartalom: 30 db sütemény esetén 1 db 7,3 g lassú CH-t tartalmaz.



Forrás (módosításokkal): Sütemények aranykönyve c. szakácskönyv

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Már régen szemeztem a kekszeiddel, olyan helyesek. :-)
    Hát most meg is sütöttem őket! (http://kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.hu/2015/01/kaves-mogyoros-tonkolykekszek.html)
    Fincsi lett, köszönöm a receptet.
    Szia :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anna! Ez szuper, örülök, hogy tetszett a keksz, a fotóid nagyon szépek róla! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...