2013. augusztus 31., szombat

Növénykéim értékmegőrzésen és szanatóriumban :)

Idén tavasszal önmagamon is túltettem, és az erkélyünk minden szabad négyzetcentiméterét teleraktam fűszernövényekkel és virágokkal. Tekintve, hogy az erkélyünk még mindig déli tájolású, nulla árnyékkal ráadásul, így szegény növényeim mindig extra kiképzést kapnak. Az erősek túlélik, a gyengék elhullanak. :( Nyár végére általában már alig marad virágom, tekintve, hogy a 40 fokos hőséget, a betonból éjszaka is sugárzó forróságot kevésbé tolerálják szegénykék, hiába a locsolás. Nem beszélve arról, hogy a legmelegebb nyári napokon napi kétszer kell locsolni őket. Így, mikor idén a két hetes nyaralást terveztük, úgy döntöttünk, nem kínozzuk a növényeket a kitikkadás veszélyével, sem a szüleimet a napi átjárogatós locsolással. Így fogtuk, és hazavittük őket értékmegőrzésre a szüleimhez. Mondanom sem kell, júliusra már megkopott a fényük a hirtelen melegtől és tűző naptól. Ezek után kikerültek szüleimnél a kertbe, szép félárnyékba, nagyszüleim gondos ápolása mellé. Két hét után alig ismertem rájuk, olyan szépek voltak! Épp ezért úgy döntöttünk, nem kínozzuk őket a a legmelegebb nyári napokon, hanem a kánikula végztéig a szüleimnél maradnak megőrzésre.
Egészen a mai napig, amikor is visszahoztuk őket. A növények most gyönyörűek, a fűszerekről nem is beszélve. Hatalmas boldogság volt végre kimenni az erkélyre és azt látni, hogy újra zöld vesz körül. Ami pedig még ennél is jobb volt, hogy főzéskor csak kiszaladtam és levagdostam azt a pár ág rozmaringot, ami éppen kellett. Hiába, ki kell mondanom: hiányoztak. És az is el kell ismernem, hogy a növényeknek így volt a legjobb: nem csak értékmegőrzőben voltak, hanem igazából szanatóriumban is. :)
Azért nagyon bízom benne, hogy jövőre már eleve a kertbe ültethetem a virágokat és a fűszereket. :)

A recept pedig legyen egy igazi nyárvégi könnyű, természetesen paradicsommal. Pontosabban, paradicsomlevessel. AZ ötlet persze onnét jött, hogy éppen egy jónagy fazék paradicsomlevest főztem. :)

Zöldfűszeres csirkecomb paradicsomos-vörös lencsés rizzsel


- 4 nagyobb csirkecomb (de lehet mell is)
- 3-4 ek vegyes friss zöldfűszer (nálam: bazsalikom, petrezselyem, tárkony, rozmaring)
- 4 ek olívaolaj
- só, bors

Hozzávalók a körethez:
- 80 g vörös lencse
- 110 g barnarizs
- 1,5 dl paradicsomleves (helyettesíthető 2 közepes méretű paradicsommal, amit előtte kevés bazsalikommal, pici lepirított hagymával felfőzünk) - fontos: itt nem a hagyományos édes típusó magyar paradicsomlevesre gondolok, hanem a darabosabb, mediterrán fajtára (lesz majd hozzá recept is később)

A csirkecombokat megmossuk, letörölgetjük, jó alaposan besózzuk. A zöldfűszereket felaprítjuk, elkeverjük az olívaolajjal, majd a csirkecombokat egy jénaiba tesszük és ráöntjük a zöldfűszeres pácot. 1-2órára hűtőbe tesszük (de lehet egy éjszakára is). Ezt követően kivesszük, tűzálló tálba tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 45 percig (első fél órában alufóliával lefedhetjük), majd még 15percig 200 fokon.
Közben elkészítjük a köretet. A barna rizst leöblítjük, majd kevés olívaolajon lepirítjuk, Felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és lefedve kb.45 perc alatt megfőzzük. A vörös lencsét enyhén sós vízben megfőzzük. HA megfőtt a rizs, hozzákeverjük a lencsét és felöntjük a paradicsomlevessel. Picit összemelegítjük, a lé nagyját úgyis beszívja, viszont nagyon jó ízt ad neki. Ha szeretnénk, utólag picit még fűszerezhetjük.

CH tartalom: 1 adag 30 g CH-t tartalmaz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...