Szedres-áfonyás torta
Hozzávalók a piskótához:
- 100 g vaj
- 83 g tk búzaliszt
- 83 g fehér tönkölyliszt
- 1 ek sütőpor
- 130 g nyírfacukor
- 3 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek tej
-15 dkg áfonya
- 15 dkg szeder
Hozzávalók a krémhez:
- 150 g mascarpone
- 100 g szeder
- 50 g áfonya
- 25 g por nyírfacukor
A tetejére:
- 100 g szeder
- 100 g áfonya
A lisztet és a sütőport összekeverjük egy csipet sóval együtt. A cukor a tojásokkal robotgéppel fehéredésig keverjük, hozzádjuk a citromhéjat, a tejet, majd kanalanként a lisztet. Ha csomómentes tésztát kaptunk, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Tehetünk bele egy kevés citromlevet is.
A tészta egyharmadát sütőpapírral bélelt, kivajazott és lisztezett tortaformába öntjük, rászórjuk a gyümölcsöket majd a többi tésztát is ráöntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.(tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e)
Közben elkészítjük a krémet: az áfonyát és a szedret egy nagyobb lyukú szitán átpasszírozzuk, így kb 1 dl-nyi sűrű gyümöcslevet kapunk (ha túl kis lyukú a szita, túl híg lesz a gyümölcslé és ezáltal a krém állaga is változhat). Ezt keverjük el a porcukorral és mascarponével. Amíg a torta sül, addig a krémet a hűtőbe tesszük dermedni, hogy ne legyen túl folyékony.
Ha a piskótánk megsült, rácsra tesszük kihűlni. Ha lehűlt, rákenjük a krémet és a tetejére szórjuk a gyümölcsöket.
CH tartalom:12 szelet esetén1 szelet 22 g CH-t tartalmaz (ebből 5 g gyors CH)
Forrás (módosításokkal): Szuflé magazin / Lila Füge / Kókuszos citromtorta ribizlivel
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése