2013. december 1., vasárnap

Tervezgetés :)

Lehet, hogy ma megtaláltuk leendő otthonunk helyszínét. Persze még rengeteg a bizonytalansági tényező, ami miatt lehet, hogy folytatnunk kell a keresgélést, ennek ellenére jó érzés a kockás papírra rajzolgatni. Épp ezért most édességet hozok hosszú eszmefuttatás helyett. És inkább tervezgetünk tovább. :)

A múlt hétvégén vettem friss diót a piacon, ezért a héten diós süti készült. Legközelebb majd reszelek 1-2 almát a tésztájába, hogy kicsit szaftosabb legyen, de így sem volt á panasz :)

Kávés-diós kocka


Hozzávalók a piskótához:
- 7,5 dkg fehér tönkölyliszt
- 7,5 dkg tk búzaliszt
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg nyírfacukor (por)
- 3 tojás
- 1/2 cs sütőpor
- csipet só

Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg darált dió
- 2 dl habtejszín (előre jól lehűtve)
- 6 dkg nyírfacukor (por)
- 2 ek sütőrum
- 2 púpos tk nescafé
- 1 ek zselatin
- 4 ek víz

A piskótához a liszteket elkeverjük a sütőprral és a sóval. A cukrot a tojásokkal egy elektromos kézi mixerrel kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a liszttet és a diót is. Sütőpapírral bélelt piskótasütő tepsibe simítjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Rácsra tesszük kihűlni.
A krémhez a habtejszínt kézi habverővel kemény habbá verjük. a Mascarponét elkeverjük a cukorral és rummal, hozzákeverjük a felvert tejszínt.. A nescafét és a zselatint elkeverjük a vízben, mikróban megmelegítjük, majd hozzákeverjük a mascarponés krémhez.
A piskótáról levesszük a sütőpapírt, majd visszatesszük a tepsibe. Eloszlatjuk rajta egyenletesen a krémet és hűtőbe tesszük pár órára, hogy a krém kicsit megdermedjen.

CH tartalom: ebből a mennyiségből 15 nagyobb kockát lehet vágni. 1 kocka 15,6 g CH-t tartalmaz (ebből kb. 1 g gyors CH). 20 kocka esetén 1 szelet 11 g CH-t tartalmaz.


1 megjegyzés:

  1. Fantasztikus ez a diós piskóta. :)
    A laktózérzékenységem miatt offoltam a krémet (rossz emlékeim vannak a mascarponéról), és alma feltéttel sütöttem meg (nyírfacukros, fahéjas enyhén párolt jonatánnal). Meg kell mondjam: frenetikus lett! Feldobtam egy szuper vanília sodóval, de nélküle is remek! Köszönöm! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...