2013. október 20., vasárnap

Hús nélkül is laktató

Ma kellett rájönnöm, hogy ez a hét is úgy telt el, hogy nem írtam blogbejegyzsét. Pedig kivételesen minden napra készítettem valamit, igaz, sok ezek közül nem volt semmi különleges, csak mégis valami egészséges, hogy ne az irodai étkeztetésre ráállt gyorséttermek valamelyikéből kelljen megint ebédet vadászni. Valahogy most hús nélküli hangulatban vagyok. Így receptből is olyat hozok. Méghozzá egy frissen készültet, amit nagy nehezen ma sikerült végre lefotózni. Rétes, más formában, mint megszokott. Ráadásul hiába hús nélküli, nagyon is laktató. :) A recept a legújabb szerelmemtől származik, a delicious. c. magazinból. Picit persze módosítottam, de hát ez nem meglepő. :)

Sütőtökös-fetás rétestorta (6 nagyobb / 8 kisebb szelet)


- 750 g sütőtök (pucolt mennyiség mérve)
- 2 ág rozmaring
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj + a tészta kenéséhez
- 200 g tk réteslap (6 db)
- 200 g feta
- 35 g fenyőmag
- 1 szárított chili
- 3 ek tej
- 1 tojás
- só, bors

A sütötköt megpucoljuk, kis kockákra vágjuk. Elkeverjük a két evőkanálnyi olívaolajjal, rozmaringlevelekkel és mellédobáljuk száraz héjastul a fokhagymagerezdeket. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt puhára sütjük. Ekkor botmixerrel pürésítjük, majd ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojást és a tejet is. Ha kell, sózzuk még. A fenyőmagot egy száraz serpenyőben megpirítjuk, majd az elmorzsolt chilipaprikával együtt elkeverjük a fetával. Egy nedves konyharuhát kiterítünk, erre helyezzük az első réteslapot, megkenjük kevés olívaolajjal, majd kibéleljük vele a piteformát. A sütőtökös töltelék felét belekanalazzuk, a kilógó tésztát behajtogatjuk úgy, hogy a szélein kicsit több tésztát hagyunk, hogy a következő réteg betöltésekor se folyhasson ki a töltelék. Rámorzsoljuk a feta felét. Újabb réteslapot kenünk meg olajjal és fektetünk rá egy másik lapot, ezt a fetás rétegre tesszük és megismételjük a sütőtök-feta rétegezést. A tetejére helyezzük az olajjal enyhén megkenjük maradék két réteslapot, hogy egy kicsit "meggyűrődjenek". Visszatesszük a sütőbe, és további 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor kínálhatunk hozzá krémes házi tejfölt.

CH tartalom: 6 szelet esetén 1 szelet 41 g lassú CH-t tartalmaz, 8 szelet esetén 31 g CH-t.




Forrás (módosításokkal): delicious. 2013 október

2013. október 6., vasárnap

Nyári ízek

A mai ragyogó napsütés visszacsalta a lakásba a nyár, de legalábbis az ősz hangulatát az egész héten tartó korai tél után. Mival egész nap takarítottam és főztem, így most energiatakarékos üzemmódba kapcsolok és a recept és a poszt is ehhez illeszkedik. Egy könnyű, gyors, nyárvégi saláta, az egyik kedvencem amúgy. :)

Paradicsomos kukoricasaláta


Hozzávalók 4 személyre:
- 2 cső kukorica / 40 dkg fagyasztott
- 4 közepes méretű paradicsom (40 dkg)
- 1 köepes lilahagyma (10 dkg)
- só, bors, olívaolaj
- 8-10 bazsalikomlevél

A kukoricacsőről levágjuk a szemeketés enyhén sós vízben megfőzzük, kihűtjük. A paradicsomot vékonyra felkarikázzuk, a lilahagymát pedig egészen apróra felaprítjuk. Mindent összekeverünk, tépkedett/felaprított bazsalikommal megszórjuk, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és már kész is.

CH tartalom: 29 g CH/fő
Kalóriatartalom: 209 kcal/fő



2013. október 3., csütörtök

Az ártatlan

Az elmúlt években úgy gondolom, hogy igen nagy fejlődést mutattam növényápolás területén. Többek között, most már túlélik a szobanövények gondos ténykedésemet. Korábban ugyanis a locsolásuk mindig hektikusan történt:hol agyonlocsoltam őket, hol csaknem kiszárítottam őket. Ehhez képest igen nagy teljesítménynek tartom, hogy van olyan növényünk, amit olyan 4 évvel ezelőtt hoztam a lakásba és még mindig él. Nem mondanám azért, hogy csodás növekedésen ment át, de azért még él. :) Ennek ellenére valahogy van egy növény közöttük, amit mindig elhanyagolok: kimarad az átültetésből, vizet pedig szerintem jobb esetben 1-2 alkalommal kap havonta. Na jó, lehet, hogy néha többször. De most épp elég rossz bőrben van, így kétlem, hogy látott vizet az elmúlt 3 hétben. Mert amúgy igen hálás. Csaknem kiirthatatlan. Biztosan ismeri mindenki, ez a hagyományos cirmos levelű futó növény. Szerintem mindent kibír. Vagy, majdnem mindent. Remélem, ezt a hónapot is. Egy két levele ugyan lesárgult, de bízom benne, hogy a tegnapi locsolásnak köszönhetően túléli. Ismételten. Mert bizony ő ártatlan. Nem tehet róla, hogy a konyhaszekrény legtetején van, és a bárszékre kell felállni a locsolásához. Amitől pedig el vagyok tiltva, nehogy leessek. :)

Paradicsomos-gombás rizzsel töltött paprika


- 25 dkg csiperke gomba
- 6 dkg barna rizs
- 15 dkg paradicsom (2 közepes méretű)
- 10 dkg vöröshagyma (1 közepes méretű)
- 4 db közepes méretű kaliforniai paprika (40 dkg)
- 6 dkg sajt
- só, bors, olívaolaj
- 1 tk friss kakukkfű
- 1 ek frissen aprított bazsalikom

A rizst lepirítjuk, majd kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben 45 perc alatt lefedve, alacsony lángon megfőzzük. A vöröshagymát felaprítjuk, a gombát felszeleteljük, a paradicsomot felkockázzuk. Kevés olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát és nagy lángon pirítjuk. Ha átsült, hozzáadjuk a paradicsomot. Néhány percig sütjük, hogy levet eresszen. Ekkor hozzáadjuk a rizst, összekeverjük, fűszerezzük és kész is a töltelék.
A paprikákat félbe vágjuk, kivágjuk a magházukat és megtöltjük a töltelékkel. Megszórjuk a reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük őket. Tálaláskor kínálhatunk hozzá tejfölt.

CH tartalom: 1 adag 19 g lassú CH-t tartalmaz.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...