2015. június 29., hétfő

A férfi és a nő

A férfi és a nő különböző. Ezt millió történet, film, klisé, vicc taglalja. A kedvenc videómról ebben a témában már írtam korábban. És igen, én hiszem és vallom, hogy a férfi és a nő különbözik. Nagyon. Kár is azzal próbálkozni, hogy ezt megváltoztassuk, sőt, sokszor még az is felesleges, hogy megpróbáljuk megértetni a másikkal, hogyan működünk. Inkább fogadjuk el, hogy ez így van.
De azért néha bosszankodni lehet. Például, mikor lefekvés után potom három órán át időszakosan (úgy 10 percenként) fuldokolva köhögök, mindehhez feldöntöm az ásványvizes üveget, felkelek, lámpát kapcsolok és miegyebek, de tényleg förtelmesen köhögök. Erre az Uram mit tesz? Békésen alszik. Teljes békességben. És igen, a füle botját sem mozdítja.
Hiába, a férfi vadászik nappal, így éjjel, ha törik, ha szakad, aludnia kell. Jöhet mennydörgés, földrengés, köhögéstől fuldokló feleség, neki akkor is pihenni kell. És pont. :)

És ha már az én hőn szeretett Uramról van szó, akkor jöjjön az egyik kedvence, a túrós lepény. Igazából szerintem a mazsolát értékeli igazán benne, amit nem nagyon ehetnénk ugye hivatalosan, de azért ebbe a sütibe belecsempésztem. Bár szerintem simán megtriplázta volna benne a mazsola mennyiségét, ha rajta múlik. :)

Mazsolás-túrós lepény


Hozzávalók 12 szelethez, 24 cm átmérőjű piteformához
- 6 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 6 dkg fehér tönkölyliszt
- 4 dkg nyírfaporcukor
- 7 dkg hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
a töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg tejföl
- 12 dkg nyírfaporcukor
- 3 tojás
- 2,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 6 dkg mazsola (cukrozatlan)
- 1 citrom reszelt héja
a tálaláshoz:
- nyírfaporcukor

A liszteket elvegyítjük a sóval, a cukorral, elmorzsoljuk a vajjal. A tojássárgája hozzáadásával, gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Kb. 2 mm vastagra nyújtjuk, és a sodrófára tekerve a kivajazott, lisztezett pitesütőformába emeljük. Óvatosan belenyomkodjuk a széleknél, a felesleges, kilógó részeket levágjuk. Az alját villával megszurkáljuk, és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
A tojást kézi mixerrel kihabosítjuk a cukorral, majd összekeverjük a többi hozzávalóval, és eloszlatjuk a tésztán. 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, porcukorral megszórva tálaljuk.

CH tartalom: 21 g/szelet (ebből 5 g gyors CH) - mazsola nélkül 18 g CH
Kalóriatartalom: 314 kcal/szelet







1 megjegyzés:

  1. Nagyon ott van, mennyei! És ha a férjnek készíted, akkor a neve túrós mazsola lepény? :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...