2016. október 13., csütörtök

Zsályapesztóval hangolódom

Jövő hétre egy kicsit kivonom magamat a forgalomból. Egy hosszú és nehéz időszak van mögöttünk, és habár a fekete felhők már szétoszlottak, valahogy nem volt időnk és alkalmunk örülni az azóta életünkbe jutó napfénynek. De most egy hétre off. Nem tudom, vártam-e már ennyire nyaralást, mint ezt a mostanit. :)
Hangolódásképpen pedig egy olyan receptet hozok, amit egy két évvel ezelőtti, szintén októberi kiruccanásunk ihletett. Akkor barátokkal Firenzén és környékén töltöttük a hosszú hétvégét. Egyik nap mi kicsit elkirándultunk északra a hegyekbe, egy kisebb túrára, mivel nagyon vágytunk ki a természetbe. Elég hideg volt, amire nem készültünk igazán fel, így örültünk, hogy a tervezett útvonalon egy menedékház volt, ahol kicsit felmelegedhettünk. A helyiek között minden bizonnyal felkapott helyre kerültünk, ugyanis a rossz, hideg és esős idő ellenére is rengetegen voltak. A forró tea mellett úgy döntöttünk, ebéd gyanánt eszünk is itt valamit. Étlap persze nem volt (imádom az ilyen helyeket, hisz ez a legjobb garancia rá, hogy minden friss legyen), a felszolgáló lány nehézkes angolsággal felvázolt 3 tészta közötti választási lehetőséget. Zsályapesztós tésztát választottunk, bár kicsit aggódtam, hogy milyen lesz, de pont ezért akartam kipróbálni is. A tészta persze házi (és bár firenzei utunk során volt egy még ennél is fantasztikusabb), és messze kenterbe veri az összes eddig itthon próbált, menő és kevésbé felkapott olasz éttermek házi tésztáit.A zsályapesztó pedig egy fantasztikusan finom dolog.
Akkor elhatároztam, hogy muszáj lesz reprodukálnom. A gond csak az volt, hogy az erkélyen sosem nőtt annyi zsálya a lakásunkban, hogy elkészíthessem. Bezzeg idén a kertben, hatalmasra nőtt. :) A pesztóban ezúttal a csavar, hogy a nagyon drága fenyőmag helyett kesudiót használtam, higgyétek el, nem vált hátrányára.
És egyúttal bemutatom jelenlegi kedvenc kis konyhai kisegítőmet: ezt a kis cuki aprócska Russell Hobbs aprítót. Hogy miért imádom? Mert pici. Utálom, hogy a konyhai aprítók 90%-as nagy, és túl a helyfoglaláson nem alkalmasak kis mennyiségű pesztó, vagy curry paszta és egyéb fűszerpép készítésére. Ez a kis apróság viszont mintha erre lenne kitalálva, és nem utolsó sorban nem foglal óriási helyet a pulton, így mindig elől hagyom. Imádom, de tényleg. :)

A recept a Kifőztükben is megjelent, a gépet pedig a Russell Hobbs biztosított. Ezer hála és köszönet érte. :)

Zsályapesztó


Hozzávalók 2,5 dl-hez
2,5 dkg zsályalevél
5 dkg kesudió
1,5 dkg reszelt parmezán vagy más, intenzív ízű, kemény sajt
1-1,5 dl olívaolaj
1 gerezd fokhagyma

A kesudiót és a fokhagymát durvára aprítjuk, majd a zsályával, a parmezánnal és az olaj felével együtt a Russell Hobbs aprítóba helyezzük. Pépesre turmixoljuk, közben folyamatosan adhatunk hozzá az olajból, amíg a kívánt állagot el nem érjük.

Tipp: befőttesüvegben, olajjal a tetején, hűtőben tárolva hetekig eláll.

CH tartalom: a teljes mennyiség 17 g CH-t tartalmaz.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...