És mivel hideg, leves receptet hozok. Lencsével, mert azt imádom, és ha nincs időm második fogást főzni, tökéletesen megfelel főfogásnak, csak elég nagy tányérral kell enni belőle. :)
Zöldséges lencseleves
Hozzávalók 6 személyre
20 dkg apró szemű barna lencse
2 sárgarépa
1 vöröshagyma
1 paradicsom
8 dkg bébispenót
5 dkg füstölt szalonna
2 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál őrölt római kömény
1/2 teáskanál őrölt pirospaprika
1,2 l zöldségalaplé vagy víz
olívaolaj
só
frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyemzöld aprítva
1 evőkanál frissen aprított kakukkfű
A vörös- és fokhagymát felaprítjuk. A paradicsom magjait kiszedjük, a húsát a sárgarépával együtt felkockázzuk. A lencsét alaposan leöblítjük. A szalonnát vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Vastag aljú fazékban kevés olajat hevítünk, a szalonnát kb. 5 perc alatt megsütjük. Hozzáadjuk a vöröshagymát, további 3-5 percig pirítjuk, majd belekerül a fokhagyma, a sárgarépa és az őrölt fűszerek is. 1 perc után beletesszük a paradicsomot és a lencsét, felöntjük az alaplével. Kis lángon, forrástól számítva kb. 20 percig, illetve addig főzzük a levest, amíg a lencse meg nem fő. Az utolsó 2 percben hozzáadjuk a spenótot és a friss zöldfűszereket.
CH tartalom: 29 g CH/fő
Kalóriatartalom: 341 kcal/fő
Fontos, hogy nézzük meg a lencse csomagolásán, mennyi szémhidrátot tartalmaz, mert a különböző típusok nagyon eltérőek lehetnek! Ebben a típusban, amit én hazsnáltam, hogy 30 g CH van 100 g lencsében, de van olyan is, ami 74 g-ot tartalmaz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése