2016. november 20., vasárnap

Majd csak eljön az év vége

Az év vége mindig sűrű nálunk, de idén több okból is ezt mind lelkileg, mind fizikailag nehezebben viselem. A főzésre kevesebb időm és energiám jut megint, mint valaha, de legalább most az őrültek háza nem karácsony előtt közvetlenül, hanem már december közepén véget ér. Így már csak 3 hét van hátra, azt pedig már csak kibírom valahogyan, nem igaz? :)
A kenyérsütésig sem nagyon jutottam el ezen a héten. Már tegnap este is expressz lepénykenyeret sütöttem, de reggel megint ott tartottam, hogy nincs kenyér. Aztán rájöttem, hogy van ám nekem a blogon használható kis scone receptem. Néha nem ártana saját magamnak is lapozgatni a receptek között. :)
A mai recept, amit hozok, szintén még tavaly télről származik. Hús nélkül készül, de laktató és ebben a hidegben jól esnek a fűszeres ízek.

Spenótos vöröslencse-dhal


Hozzávalók 4 személyre
25 dkg vörös lencse
1 paradicsomkonzerv (40 dkg)
1 vöröshagyma
15 dkg spenót
2 gerezd fokhagyma
2 cm friss gyömbér
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál mustármag
3 szem kardamom
2 szárított currylevél
1/2 fahéjrúd

kókuszzsír vagy (olíva)olaj

A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük. A lencsét alaposan leöblítjük. A megtisztított vöröshagymát felaprítjuk, és kevés zsiradékon megsütjük. Közben a koriandert, a kurkumát, a mustármagot és a kardamomot mozsárba tesszük, finomra őröljük, majd a reszelt gyömbér és a zúzott fokhagyma hozzáadásával pasztát készítünk. A hagymához adjuk, 1 percig pirítjuk, majd beletesszük a lencsét. Felöntjük annyi vízzel, amennyi 1-1,5 cm-re ellepi, belerakjuk a paradicsomot, fűszerezzük a fahéjjal és sóval. Forrástól számítva 15-20 percig főzzük. Amikor a lencseszemek már kezdenek szétnyílni (kb. 5 perccel a főzési idő vége előtt), beletépkedjük a spenótleveleket, és az ételt készre főzzük. Ha szükséges, menet közben adhatunk még hozzá kevés vizet.

CH tartalom: 41 g CH/fő
 Kalóriatartalom: 279 kcal/fő




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...