2016. február 29., hétfő

Kókuszfüggőknek kötelező

Imádom a kókusz. Bárhol, bármikor, bármilyen mennyiségben, formában jöhet. Ez a változat most azért is a szívemhez nőtt, mert sütés nélkül elkészíthető, mindenmentes, és nagyon gyorsan elkészíthető (bér tény, a golyók formázásával el lehet bíbelődni).
Nem is szaporítom ma tovább a szót (többre sajnos időm sincs),  próbáljátok ki. :) A kalóriatartalma viszont elég magas, így akinek erre is figyelni kell, az azért óvatosan fogyassza, ne egyszerre 10-et. :)

És a fotón az a csodaszép színű, kissé girbegurba szélű tányér az én kis workshopos Apacuka kerámiám :) Imádom. :)

A recept a Kifőztükben is megjelent és a Kókuszvilág alapanyagaiból készült.

Csupa kókusz kókuszgolyó


Hozzávalók kb. 30 darabhoz
10 dkg kókuszliszt
10 dkg kókuszreszelék
2 dl kókusztejszín
8 dkg nyírfacukor
3 dkg kókuszolaj
2 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
a forgatáshoz:
kókuszreszelék

A kókusztejszínt elvegyítjük a kókuszolajjal, a nyírfacukorral, és addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a kókuszlisztet, a citromhéjat és -levet, majd alaposan összedolgozzuk. Hagyjuk kihűlni, golyókat formázunk belőle, és kókuszreszelékben megforgatjuk.

CH tartalom: 2,4 g Ch/darab
Kalóriatartalom: 82 kcal/darab

Tipp: a kókuszlisszttől függően több/kevesebb liszt kell ennyi kókusztejszínhez, így eritrittel készítve 0,8 g CH/darab




2016. február 20., szombat

A kedvenc téli teám

Tudom-tudom, már kifelé jövünk a télből (szerencsére), egyre többet süt a nap, csiripelnek a madarak és amint ma szembesültem vele, a lakás erkélyén hagyot, kidobatlan cserépben már megint 4-5 centi magas a tárkony. Ideje lene elkezdeni gondolkodni azon, hogy mit hogyan kellene megcsinálni a kertben - és legfőképpen mikor -, de addig is a hideg elől még örömmel bújok a pokróc alá a kanapén, kezemben a kedvenc téli teámmal. :)
Édesítést pluszban már nem igényel szerintem, az alma édesíti, de ha valaki édesszájú, tehet bele még pluszban valamit. :)

A recept a Kifőztük februári számában is megjelent.

Almás-fahéjas gyömbértea


Hozzávalók 6 személyre, 1,5 l-hez
- 1 alma
- 5 cm friss gyömbér
- 1/2 citrom
- 1 fahéjrúd
- 1 csillagánizs

Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, a húsát felkockázzuk. A gyömbért megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük, a citromot felkarikázzuk. 1,5 l vizet forráspontig hevítünk, beletesszük az összes hozzávalót, és lefedve 20 percig állni hagyjuk. Az italt a gyümölccsel együtt, bögrékbe szedve tálaljuk.

Tipp: a teát az alma húsa helyett készíthetjük 2 alma héjából is.

CH tartalom: őszintén szólva nem teljesen tudom. :) ha megesszük az almát, még akkor is csak 1,5 g körüli a CH tratalma, így bevallom őszintén, én ezzel nem szoktam számolni.






2016. február 15., hétfő

Többet kellene ennem

Az utóbbi időbe még tudtatosabban kezdtem felépíteni az étrendemet, ezúttal nem a diéta szempontjából, hanem, hogy kíméljem a gyomromat. Kevesebb hús, kevesebb sajt, még több friss zöldség és kevésbé fűszeres fogások és persze nincs kávé, amiről korábban már írtam. Meg próbáltam kicsit lúgosítani. Nem mondom, hogy csodákat tett, de valamicskét javított a puffadáson. Leszámítva egy-két érthetetlen rosszullétet, amikor nem jövök rá, mitől rosszabb. Valószínűleg ennek a kímélő étrend volt az oka, hogy tovább fogytam. Az orvos azt mondta, növeljem a szénhidrát és kalóriabevitelt - ilyet sem hallotok gyakran, nem igaz? :)
Én szépen szót is fogadtam, a piacon vettem töpörtyűt és hasonlók, de őszinte leszek, én hosszú távon megmaradnék inkább a könnyebb fogásoknál. :) Bár az is biztos, hogy soha nem leszek vega. :) Mellesleg én nem tudom, hogy lehet 200 g szénhidrátot megenni egy nap a megfelelő alapanyagokból, képtelenség, hogy ennyit egyek :)

Ennek örömére, hogy ne határolódjak el sem a húsmentességtől, sem a húsfogyasztástól, hozok egy desszertet. :) Méghozzá egy nagyon könnyű kókuszos habot, szederrel. De bármilyen más gyümölccsel tökéletes lesz. :) Lehet ilyen pohárkrémet kellene többet ennem, mert jó kis kalóriabomba, csak hát éppen tejes, amiből szintén nem akarok sokat enni. :) De időnként azért belefér, ugye? :)

Kókuszhab szederrel


Hozzávalók 4 személyre
- 3 dl habtejszín
- 10 dkg mascarpone
- 5 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg nyírfaporcukor
- 20 dkg szeder
- 1/2 citrom leve
a tetejére:
- kókuszcsipsz

A mascarponét kézi mixerrel elkeverjük 1 dl tejszínnel, a nyírfaporcukorral, a kókuszreszelékkel és a citrom levével. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a mascarponés masszába forgatjuk. A krémet poharakba kanalazzuk, a tetejükre szederszemeket teszünk, és kókuszcsipsszel díszítjük.

CH tartalom: 14 g Ch/pohár
Kalóriatartalom: 465 kcal/pohár





2016. február 8., hétfő

Valami flancosat

Nem vagyok a flancos-puccos receptek nagymestere. Az egyszerűség híve vagyok, a saját konyhámban is és ha elmegyünk étterembe, akkor is. Ennek ellenére néha belefutok egy-egy különlegesebbnek tűnő recept elkészítésébe is, ami egyébként sokszor csak a tálaláson múlik. Valamiért nekem a füstölt pisztrángos sós palacsinta is ilyen. Igazából ez egy rettenetesen egyszerű recept, csak ahogy egymásra halmozzuk a hozzávalókat, a végén egy egészen kis különleges, látványos valami sül ki belőle. És ha valaki szeretné picit kalandosabb úton beszerezni hozzá a füstölt pisztrángot, akkor ajánlom az alábbi túrát a Pilisben, természetesen egy ebéddel egybekötve az Ördögmalom étteremben. A vadragu levesük, jaj, de finom... :)

Ricottás palacsinta füstölt pisztránggal és csírával


Hozzávalók 20 db-hoz
a palacsintához:
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 5 dkg fehér tönkölyliszt
- 12,5 dkg ricotta
- 15 dkg joghurt
- 2 tojás
- 1 evőkanál (olíva)olaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 kávéskanál só
- őrölt bors
a tetejére:
- 12,5 dkg ricotta
- 5 dkg natúr krémsajt
- 1 evőkanál frissen aprított petrezselyemzöld
- 1 evőkanál citromlé
- 1/2 füstölt pisztráng
- póréhagymacsíra

A tojásokat kézi mixer segítségével elvegyítjük a ricottával, a joghurttal és az olajjal, majd hozzáadjuk a sóval, borssal, sütőporral összeforgatott liszteket. Sima tésztát keverünk belőle, 1/2 órát pihentetjük. Közben a feltétre szánt ricottát elvegyítjük a krémsajttal, a citromlével és a petrezselyemmel. A pisztrángról levesszük a bőrét, az esetleges szálkákat eltávolítjuk, a húsát falatnyi darabkákra szedjük.
Kiolajozott, vastag aljú serpenyőben, evőkanálnyi adagokban oldalanként kb. 2-2 perc alatt kisütjük a palacsintákat. A ricottakrémmel, pisztrángfalatkákkal és csírával a tetejükön tálaljuk.

CH tartalom: 5 g CH/darab
Kalóriatartalom: 76 kca/darab








2016. február 4., csütörtök

Ázsiai

Az ázsiai konyha iránti szenvedélyem továbbra sem csökken. És igen, tudatosan az ázsiai szót használom, noha tudom, hogy gasztronómiai szempontból nem beszélhetünk ázsiai konyháról. Azonban ahhoz sajnos igencsak kevés e területen a tudásom, hogy biztonsággal rá merjem aggatni egy receptre például a "thai" jelzőt, noha ezt a receptet nagyjából a thai konyha ihlette. De mivel itt sem konkrét receptet készítek el valamilyen szakácskönyvből, hanem megyek a magam feje után, félek, tévesen hívnám annak, ami nem is. Így hát nálam ázsiai jelzővel készül minden wokos, kínai tojásos tésztás, sok zöldséges, pirított, szójaszószos és hasonló hozzávalókból készülő recept. Kövezzetek meg érte, de az "ázsiai" címkével legalább nagyot nem tévedhetek.
Visszakanyarodva a most aktuális recepthez, régóta terveztem, hogy veszek mungóbab csírát. Tudom-tudom, olyan furán néz ki, meg milyen lehet az íze stb. Először egy tavaszi tekercsbe tettem (aminek készítése során végül - a tölteléket leszámítva - csúfos kudarcot vallottam mellesleg) és teljesen beleszerettem. Szójaszószal, fűszerekkel fantasztikus íze van, csak ajánlani tudom, próbáljátok ki bátran! Ma már nagyobb hipermarketeben szinte mindig kapni.

A recept a Kifőztük ingyenes online gasztromagazinban is megjelent.

Gyömbéres-babcsírás wokos tészta



Hozzávalók 4 személyre
- 35 dkg csirkemellfilé
- 20 dkg durumlisztes woktészta
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg mungóbabcsíra
- 4 szál újhagyma
- 5 cm gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál szójaszósz (cukormentes és csökkentett sótartalmú)
- 1 evőkanál halszósz
- 2 kisebb szárított csilipaprika
- (szezám)olaj

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, elvegyítjük 1,5 evőkanál szójaszósszal. Az újhagymát felszeleteljük a zöld szárával együtt, a sárgarépát gyufaszál vastagságúra szeleteljük, a gyömbért és a fokhagymát felaprítjuk. A tésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint megfőzzük. Kevés olajat hevítünk a wokban, megpirítjuk rajta a fokhagymát és a gyömbért, majd hozzáadjuk a húscsíkokat. Nagy lángon, néhány perc alatt pirosra, készre sütjük, félretesszük. Ismét kevés olajat hevítünk, beledobjuk a sárgarépát, a csírát és a csilipaprikát, pár percig pirítjuk, majd belekeverjük a csirkehúst, a szója- és halszószt. Hozzáforgatjuk a tésztát, és frissen tálaljuk.

CH tartalom: 50 g CH/fő




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...