Finnyás gyerek voltam és ráadásul makacs is vagyok. Ezáltal szokásomhoz híven sokáig tartottam is magam eme véleményhez, hogy én márpedig nem szeretem a sztrapacskát, pedig azt sem tudtam igazán, miről van szó. Mikor elkezdtem a gasztronómia iránt érdeklődni, akkor persze összeraktam a képet, hogy galuska, meg juhtúró, és persze a nélkülözhetetlen szalonnapörc. Utóbbival szintén nem ápoltam túl jó barátságot. A túrós tésztát például egészen pár évvel ezelőttig csak édesen ismertem és ettem gyerekkoromból. Tudom, ezen sokan megbotránkoznak, mi mégis így ettük és szerettük, azaz szeretem a mai napig is. :)
Szóval, a juhtúrós sztrapacska, alias brindza halusky nem volt épp a kedvencem egészen eddig a bizonyos sztarapcskázásig, ahol is rá kellett döbbennem, hogy finom (nem tudom, hogy a túra volt-e rám ilyen jó hatással, vagy az időközben eltelt évek száma, az eredmény minden esetre pozitív :) ). Nem ez volt az első ilyen eset, mikor gyerekkori "előítéleteim" semmivé foszlottak.
A legemlékezetesebb ilyen beidegződésem a hagyma utálata volt. Nem ettem meg. Azaz, ha nem láttam, hogy az ételben van (pl.: pörkölt), akkor már nem volt vele bajom. De a táborokban előszeretettel uzsonnaként osztogatott hagymás-zsíros kenyér mellett én bizony koplaltam. (tudom, látszik, hogy nem menzán nőttem fel :) ) A hagymát végül akkor szerettem meg, mikor főiskolás koromban egyik barátnőm rávett, egyek én is egy gyros tálat hagymástul. Akkor döbbentem rá, hogy a hagyma is, bizony ám, finom. Hagymamániám azóta is tart, ahogy a zsíros kenyeret is rendszeresen megkívánom. :)
Visszatérve a brindzához, a sztrapacska már jöhet. Néha magában, kenyérhez is szeretem kis erőspaprikával (mármint a brindzát, nem a sztrapacskát), de igazából semmilyen étel elkészítéséhez én magam még nem használtam. Nem volt ennek különösebb oka, csak valahogy kimaradt. Tegnap azonban megláttam a közértben, így vettem egy keveset és feta helyett a salátába tettem.
Kerti saláta juhtúróval
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 kisebb paradicsom
- 1 tv paprika
- 1/2 piros pritamin paprika
- 1/2 zöld pritamin/kaliforniai paprika
- 3 szál újhagyma
- 2 retek
- 10 dkg juhtúró
- 1 ek snidling
- 1 ek petrezselyem
- só, bors
- 2 ek tökmagolaj
Az elkészítése csupán annyiból áll, hogy a zöldségeket felszeleteljük/kockázzuk, ahogy jólesik. MEgszórjuk a fűszerekkel és az olajjal (lehet olívaolaj is), jól összekeverjük és lehetőség szerint 1-2 órát hagyjuk a hűtőben összeérni. Lehet, hogy így tálaláskor nem annyira friss és elegáns, de az íze miatt megéri szerintem. Tálalás előtt a hűtőből kivéve még egyszer forgassuk át a salátát (nagyon finom leve lesz, ahogy a tökmagolaj, a fűszerek és a paradicsom leve összekeveredik).
Friss pékáruval ideális vacsora.
CH tartalom: 6 g CH/fő
Kalóriatartalom: 129 kcal/fő
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése