2011. augusztus 9., kedd

Mediterrán után ázsiai

Két nappal ezelőtt még a kanapén ülve nem a koszos Budapestet, hanem a tengert láttam. Bevallom őszintén, jobban tetszett a látvány. :) Bár ezzel szerintem más is így lenne. Tíz nap a tengerparton, és az ember el is felejti, hogy az élet általában nagyobb fordulatszámon pörög. Nehéz felvenni újra a ritmust.

Minden esetre a nyaralás alatt épp elég friss paradicsomot, padlizsánt, bazsalikomot stb. ettünk, így kicsit más ízvilágra vágytam. Mondjuk ázsiaira...
Na jó, volt egy másik okom is arra, hogy erre vágyjak. Méghozzá egy csodaszép, nagy cserép thai bazsalikom, amit nemrég kaptam ajándékba, és azóta is ott várakozott az erkélyen, hogy kipróbáljam végre. :) Sosem kóstoltam korábban, de egyszerűen isteni. :)

Karfiol-csirke curry thai bazsalikommal


Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg csirkemellfilé
- 60 dkg karfiol
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek kókuszreszelék
- 4 dl kókusztej
- 1 tk koriander mag
- 1/2 tk kardamom mag
- 1/2 tk római kömény
- 1 tk kurkuma
- 1 rúd fahéj
- 1 marék friss thai bazsalikom (azért e nélkül is finom)
- só, bors, olívaolaj
- 18 dkg basmati rizs

A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A kardamomot, a koriandert és a római köményt  mozsárban megtörjük, A vöröshagyma felét és a fokhagymát kevés olívaolajon/vajon két percig pirítjuk, majd elvegyítjük a kókuszreszelék felével. Egy percig pirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket (a thai bazsalikom és a fahéj kivételével), majd levesszük a tűzről és késes aprítóban 4 evőkanál vízzel pépesítjük. A csirkét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, olajon megpirítjuk, félretesszük. A hagymák másik felét kevés olajon megsütjük, majd hozzáadjuk a fűszerpasztát, 1 percig pirítjuk. Felöntjük a kókusztejjek, 1 dl vízzel, hozzáadjuk a fahéjrudat és a karfiolt. Sózzuk, borsozzuk, alacsony lángon forrástól számítva 10 percig főzzük, ekkor hozzáadjuk a csirkét a maradék két evőkanál kókuszreszelékkel együtt és még további 10-15 percig főzzük, amíg a karfiol is megpuhul. Kivesszük a fahéjrudat és megszórjuk a felaprított thai bazsalikommal.
Egy vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű húslevessel. Lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt megfőzzük.

CH tartalom: 46 g CH/Fő
Kalóriatartalom:  646 kcal/fő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...