Minden esetre, mivel jó előre tudtam, hogy sütit kell sütni és volt időm is bíbelődni vele, így végre egy macerásabb receptet választottam. Nem nehéz az elkészítése (a piskótalap elvágását leszámítva), csak épp picit több idő kell neki, főleg a hűtés miatt. De megéri.
Meggyes-túrós szelet
Hozzávalók 32 kisebb szelethez:
Tésztához:
- 4 tojás
- 8 dkg nyírfaporcukor
- 4 dkg fehér tönkölyliszt
- 4 dkg tk búzaliszt
- 1 kk sütőpor
- 1 ek kakaópor
Krémhez:
- 50 dkg túró
- 35 dkg magozott meggy
- 2 dl hideg tejszín
- 2 dl tejföl
- 6 dkg nyírfaporcukor (ízlés szerintlehet több is)
- 1 dl tej
- 2 ek zselatinpor
- 2 citrom reszelt héja
Csokimázhoz:
- 20 dkg legalább 70%-os kakaótartalmú vagy diabetikus étcsokoládé
- 2 ek olívaolaj
A tojások sárgáját kézi mixer segítségével kihabosítjuk a nyírfacukorral. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgájához forgatjuk. Adagonként elvegyítjük a sütőporral és kakóporral elvegyített, átszitált lisztekkel. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, óvatosan félbevágjuk.
Az egyik lapot visszafektetjük a tepsibe. A krémhez a túrót szitán áttörjük, elvegyítjük a tejföllel, a porcukorral, citromhéjjal, majd a felvert tejszínhabbal, óvatosan beleforgatjuk a meggyet. A zseltaint elkeverjük a tejben, majd langyosra melegítjük a mikróban és azt is belekeverjük a túróba. Az egész masszát a tésztára öntjük és ráborítjuk a másik tésztalapot. Hűtőben 2-3 óra alat hagyjuk megdrmedni. Tálalás előtt másfél órával a csokoládét vízfürdő fölött megolvasztjuk és elvegytíjükaz olajjal, majd a sütemény tetejére öntjük és óvatosan elsimítjuk egy spatulával, majd visszatesszük hűlni.
Szeleteléskor vékony élű kést használjuk és egy bögre forró vízbe mártsuk bele minden egyes vágás előtt, így nem törik el a csoki a tetején és nem is kenjük el.
CH tartalom: 8 g CH/szelet (ebből 3 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 122 kcal/szelet
Eszméletlen guszta! :) Mentettem. :)
VálaszTörlés