2012. szeptember 6., csütörtök

Az ajtóból vissza

Nem tudom miért, de az utóbbi időben az lett a mániám, hogy mikor elindulok itthonról, legalább kétszer visszajövök a lakásba, hogy megbizonyosodjam róla, minden főzőlap ki van kapcsolva. Régebben nem volt bennem ilyen erős félsz ettől, de mostanában valahogy afféle rögeszmém lett. :)
Ma is például, egy fél órára elszaladtam a boltba, de a helyett, hogy nyugodtan vásároltam volna, azon aggódtam, hogy "de ugye biztos le volt kapcsolva"... Lehet, félelmem onnét gyökerezik, hogy mivel kerámialapos tűzhelyünk van, már néhány konyharuhám és műanyag keverőtálam bánta a dolgot. :) Minden esetre ma is biztos voltam benne, hogy megnéztem, mielőtt kiléptem az ajtón, de utólag valahogy mégis elbizonytalanodtam. Természetesen ki volt kapcsolva minden főzőlap. :) Azért ez még mindig jobb eggyel, mint ha egyszer felejtem bekapcsolva, nem? :)

És akkor most jöjjön egy remek kis leves, amit nagykanállal eszek két napja. :) Sárgarépából - mert annak magas a CH tartalma és nem kell a főételhez annyi köretet ennem. Krémleves - mert krémelves-függő vagyok :)

Kakukkfüves sárgarépaleves (1,5 l leveshez)


- 60 dkg megtisztított sárgarépa
- 1 közepes fej vöröshagyma (kb. 10 dkg)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 l zöldségalaplé
- 1 dl tejszín
- 1 babérlevél
- 1 ek friss kakukkfű
- só, bors, olívaolaj

A hagymát felaprítjuk, a sárgarépát felkarikázzuk. Egy magas falú fazékban kevés olívaolajon megpirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, még 1 percig pirítjuk, majd beledobjuk a sárgarépát is. Ezt is pirítjuk 1-2 percig,majd felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, a babérlevéllel és a kakukkfű felével fűszerezzük. Lefedjük, és forrástól számítva kb. 45 percig főzzük közepes lángon, amíg a sárgarépa megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a maradék kakukkfüvet,  kivesszük a babérlevelet és botmixerrel pürésítjük. Felöntjük a tejszínnel, és ha kell, mert elfőtt a leve, akkor egy kis vízzel hígíthatjuk még. Összemelegítjük és kész is.

CH tartalom: 6 főre elosztva 1 adagban (2,5 dl leves) 10 g lassú CH, 4 főre elosztva 1 adagban (3,75 dl leves) 15 g lassú CH


3 megjegyzés:

  1. Nálam ez a rögeszme a "kihúztam a vasalót?" :-D
    Még egyszer sem maradt bekapcsolva, de sokszor fordultam már vissza emiatt... :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na akkor nem vagyok egyedül. Mondjuk a vasalót úgy oldottam meg, hogy a nappaliban vasalok, de a fürdőbe teszem le kihűlni a vasalót, így biztosan kihúzom. :) A rekordom amúgy, amikor félúton a metróhoz 3 sarok távolságból fordultam vissza megnézni, hogy mindent elzártam-e. :)

      Törlés
  2. Mivel krémesítetted, püresitetted a répát már nem lassú a ch.
    Egyébként viszont az ebédhez pl.beleférhet 1/3 gyors ch.
    Köszönöm a receptet,ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...