2012. szeptember 22., szombat

Tönkölycipó, az eddigi kedvencem

Kenyérsütési lázam töretlen, és igyekszem úgy alakítani a napokat, hogy legalább a hét felében házi sütésű kenyeret ehessünk. Nem is a tényleges, érdemi elkészítési idővel van a gondom, inkább azzal, hogy a kelesztési és sütési időben itthon kell lenni, és ez azért nem kevés. Főleg a mostani kedvenc receptemnél, úgy gondolom, ez lett eddig a legjobb. Ráadásul kaptam egy tippet is, mi szerint a tönkölykenyér tömörségét egy kis sikérrel lehet lazítani, hát tegnap vacsorára már e szerint sütöttem, és nem is kellett csalódnom. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
A képen látható kenyér még a sikér nélküli változat, így sikérrel készítve az egész cipó kicsit nagyobb és levegősebb lesz.
Jelenleg ez a kedvenc kenyerem. A következőt aszalt paradicsommal fogom sütni. :)

Szezámmagos tk tönkölycipó


- 30 dkg tk tönkölyliszt
- 20 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 dl tej
- 2,1 dl langyos víz
- 25 g élesztő
- 1 kk cukor
- 1 tk só
- 50 g szezámmag
- 1 ek búzasikér

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. A liszteket egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, szezámmaggal és sikérrel. A közepén mélyedést alakítunk és abba öntjük óvatosan az élesztős tejet és a langyos vizet. Fokozatosan összekeverjük a liszttel és összegyúrjuk a tésztát. Ha összeállt (szükség esetén tehetünk hozzá még egy kevés vizet, de ne ragadjon a tészta!) a tészta, lisztezett gyúródeszkán 15 percen át dagasztjuk. Kelesztőtálba (műanyag tálba nedves konyharuhával lefedve) tesszük és meleg helyen 2 órán át kelesztjük. Ekkor kivesszük, kicsit újra átgyúrjuk, hogy a nagyobb buborékok távozzanak belőle, cipót formázunk belőle. Egy éles késsel két helyen bevágjuk a tetején. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és még 45 percig kelesztjük. A kelesztési idő vége előtt 15 perccel előmelegítjük a sütőt 210 fokra. Mikor a kenyeret betesszük a sütőbe, alá egy másik tepsibe 2 dl hideg vizet öntünk, az így keletkező gőztől lesz ropogós a héja. 200 fokra mérsékeljük a hőfokot, és 45-50 perc alatt megsütjük a kenyeret. Hűtőrácson hagyjuk kihűlni.

CH tartalom: egy 7 dkg-os szelet 30 g lassú CH-t tartalmaz

2 megjegyzés:

  1. Szia, még friss és szigorú IR diétás vagyok, nagyon tetszene ez a recept, de elbizonytalanodtam: hogyhogy csak lassú CH-t írsz a végén, ha van benne tej és cukor is? Azok nem gyorsak? Nagyon várom a válaszod, előre is köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      ennek az az oka, hogy olyan kevés az egy szeletre jutó gyors CH mennyisége, hogy én azzal gyakorlatilag nem számolok (1 g alatti), ennyit nyugodtan bele lehet tenni. :) De azóta amúgy rájöttem, hogy nincs szükség a cukorra az élesztőhöz, így azt teljesen elhagyhatod. :) Illetve van a blogon több olyan kenyér recept is, emlyek csak vízzel és cukor nélkül készülnek.
      Jó sütögetést!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...