2012. szeptember 14., péntek

Meglepetések számolgatás közben és egy tökéletes reggeli

Azért ebben a szénhidrátszámolgatós diétában érnek meglepetések. Jó sok. Például hogy egy kis méretű amerikai palacsinta 10 gramm szénhidrátot tartalmaz (ami némi gyümölccsel kiteszi a tízórai adagomat). De ki az, kérdem én, aki összesen EGY palacsintát akarna enni? Oké, hogy tízóraira, na de akkor is!
Tegnap azonban jól ledöbbentem. De úgy rendesen. Ugyan tudtam, hogy a hüvelyeseknek magas a CH tartalmuk, de valahogy nem gondoltam bele. Az történt ugyanis, hogy épp a mai napi menüt terveztem előre. A főételt el is készítettem, egy kis reformizált rizses húst, de a lényeg a levesen volt. Kinéztem egy csodásnak tűnő vörös lencse és sárgaborsó levest a neten, kókusztejjel. Nekem való finomság. De gondoltam, mielőtt beáztatom a sárgaborsót, azért inkább kiszámolnám, mennyi CH jut egy adag levesre (példaképp a sárgarépa-krémleves adagjában 10 gramm volt, márpedig a répában is egész sok CH van), és kijött, hogy ha 6 főre is osztom le a levesadagot, még akkor is több, mint 40 gramm szénhidrátot tartalmaz egy adag. Gyakorlatilag elegendő egy főételnek. Minden bizonnyal meg is főztem volna, és ettem volna mellé húst salátával, ha épp nem lenne már kész a mai főétel a mag szerény kis 35 grammjával. De így ezzel a levessel még várnom kell kicsit.

Addig viszont jöjjön egy, a diétámnak tökéletesen megfelelő tökéletes reggeli. A receptet megint a GoodFood magazinból szereztem (mostanában függő lettem :)), persze módosítgattam rajta, első sorban, hogy teljes kiőrlésű liszttel készítettem, tej helyett tejföllel. Így a sütési idő is hosszabb lett kicsivel, de isteni.

Sajtos-kukoricás scone teljes kiőrlésű lisztből





2 nagy cső kukorica leszemezve (kb.25-30 dkg)
28 dkg teljes kiőrlésű liszt
7 dkg finomliszt
2 tk sütőpor
2 tk mustár
1/4 tk cayenne-i bors
2 tk friss kakukkfű
50 g vaj
17 dkg cheddar sajt
18 dkg tejföl
1/2 citrom leve
1 tk só

A kukoricát 4 percre forrásban lévő vízbe tesszük főne, majd leszűrjük és félretesszük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a cayenne-i borsot és 1 teáskanál kakukkfüvet. A vajat felkockázzuk és elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a reszelt sajtot (egy keveset tegyünk félre a tetejére), a kukoricát, majd a tejföllel és a citromlével ragacsos tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk picit, majd 10 egyenlő részre osztjuk. Golyókat formázunk belőle, kicsit kilapítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megszórjuk sajttal, még egy kevés cayenne-i borssal és a másik teáskanálnyi kakukkfűvel.
200 fokos sütőben (légkeveréses) kb. 30 percig sütjük.Rácson hagyjuk kihűlni.

CH tartalom: 1 darab 32 g lassú CH-t tartalmaz



Forrás: GoodFood magazin 2012.szeptember

7 megjegyzés:

  1. Szia, ne haragudj, de még nagyon kezdő vagyok, le tudnád írni, hogy jött ki a darabonként 32 cH tartalom? Most készítettük el , nagyon finom lett!! Próbáltam magamtól kiszámolni gyakorlásképpen, de jóval kevesebb jött ki... Köszi szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, leírom :)
      300 g kukorica = 300*0,236 = 71 g CH
      280 g tk búzaliszt = 280*0,644 = 180 g CH
      70 g finomliszt = 70*0,763 = 53 g CH
      180 g tejföl = 180*0,04 = 7 g CH
      plusz ilyen mennyiségű sajtban is van még kb 3 g CH
      összesen 314 g CH, ami 10 darab esetén 31,4 g CH darabonként

      Törlés
  2. Nagyon köszi a gyors választ, így már értem! A hétvégén több receptedet is kipróbáltuk, mind finom lett, jó, hogy van ez az oldal...

    VálaszTörlés
  3. szia Flamcsi,

    honnan veszed a CH tartalmat? esetleg megosztanád?

    köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, a friss élelmiszereknél egy tápanyag táblázatot használok, amit még a dietetikustól kaptam, a tartós élelmiszereknél megnézem a címkét,aztán ezt szintén a táblázatban vezetem. Ha szeretnéd, szívesen elküldöm.

      Törlés
    2. Szia Flamcsi! :) Ha lehet, én szeretném elkérni a táblázatodat :)
      PCOS -es vagyok. A diétát sosem tudtam igazi CH számolósan tartani de igyekszem megjavulni ;) Kislányom születése óta teljesen kicsúzott az irányítás a kezeim közül étkezés terén :( Mára már 1,5 éves,így nincs több kifogás,már csak miatta is tudatosabban,egészségesebben kell ennünk!
      Ui.: Tegnap kipróbáltam a hagymás tönkölykenyérke és a paprikás pulykamellsonka receptedet, amik igazi löketet adtak azt hiszem az életmódváltáshoz, ugyanis istenu finomak!!! A férjem követeli a folytatást ;)

      Törlés
    3. Szia Veronika, küldj kérlek nekem egy mail a flamcsi@gmail.com címre és akkor átküldöm azonnal! :) Örülök, hogy ilyen sikere volt a recepteknek, a diétát akkor a legegyszerűbb tartani, ha az egész család így eszik :) Hajrá! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...