2014. március 13., csütörtök

A tökéletes páros

Imádom a túrót. A túrós süteményeket főleg. Az Uram a mákot imádja. A mákos süteményeket főleg. Ezért sikerült megalkotnunk a tökéletes párost. Receptben mindenképpen. Házasságban - majd kérdezzetek meg úgy 40-50 év múlva. :) Egyelőre azonban úgy tűnik. :) Addig meg esszük a tökéletes párosítású sütit.
A látszat ne tévesszen meg amúgy senkit: ez egy hihetetlenül könnyű sütemény, mind a mákos töltelék, mind a túrós.

Mákos-túrós lepény (12 szelet)



Hozzávalók a tésztához:
- 125g fehér tönkölyliszt
- 25 g nyírfacukor por
- 60 g vaj
- 1 tojás sárgája
- csipet só

Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 125 g darált mák
- 0,6 dl tej
- 25 g vaj
- 25 g nyírfacukor
- 1/2 citrom reszelt héja

Hozzávalók a túrós töltelékhez:
- 250 g túró
- 50 g nyírfacukor por
- 100 g tejföl
- 12 g fehér tönkölyliszt (1 evőkanál)
- 1 tojás sárgája
- 2 tojás fehérje
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- csipet só

A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, nyírfacukorral, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Ha összeállt, folpack-ba csomagolva fél órát pihentetjük a hűtőben. Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet a vajjal és a cukorral felforraljuk, levesszük a tűzről és belekeverjük a citromhéjat és a mákot. Lefedve pihentetjük.
A túrót szitán áttörjük, elkeverjük a tejföllel, a cukor felével, citromhéjjal, liszttel, citromlével és tojássárgájával. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval és a cukor másik felével, majd egy spatulával / fakanállal óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába. A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy egy 22 cm átmérőjű tortaformában 3 cm magas pereme legyen a tésztának, tehát kb. 28 cm átmérőjűre. A formát sütőpapírral kibéleljük / kivajazzuk, lisztezzük. Kibéleljük a tésztával (a tésztát a legegyszerűbb a sordófára feltekerni), ha kicsit magasabb lett a fala, egy késsel vágjuk körbe, hogy egyenletes legyen. Rákenjük a mákos tölteléket, majd a túrósat. 160 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses) alul (de nem legalul) 40-45 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, porcukorral meghintve tálaljuk.

CH tartalom: 16 g CH/szelet (1 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 221 kcal/szelet






2 megjegyzés:

  1. Szia,lehetne valahogy helyettesíteni a tojást ebben a receptben?

    VálaszTörlés
  2. Szia,lehetne valahogy helyettesíteni a tojást ebben a receptben?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...