Szóval mivel minjárt itt az idei sütiárverés ideje, még gyorsan előtte íme, a tavalyi. És ne feledjétek, hétfőtől indul az újabb árverés!
Csokoládés narancskrém torta
Hozzávalók 12 szelethez, 20 cm-es tortaformához
a piskótához:
- 2 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 dkg fehér tönkölyliszt
- 4 dkg nyírfaporcukor
- 1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 tojás
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 csipet só
a narancsos mascarponekrémhez:
- 2 narancs leve
- 1 dkg nyírfacukor
- 10 dkg mascarpone
a csokoládés krémhez:
- 5 dkg ét- vagy diabetikus csokoládé (legalább 70%-os kakaótartalmú)
- 75 ml habtejszín
a narancskrémhez:
- 2 nagy narancs leve és reszelt héja (kb. 2,5 dl narancslé)
- 3,25 dl habtejszín
- 15 dkg mascarpone
- 7,5 dkg nyírfaporcukor
- 2,5 dkg zselatin
a mázas narancshoz (elhagyható):
- 3 narancs
- 1,5 dkg nyírfacukor
a díszítéshez:
- 12 kisebb babérlevél
- 2-3 dkg ét- vagy diabetikus csokoládé (legalább 70%-os kakaótartalmú)
A tojások sárgáját kézi mixerrel kihabosítjuk a cukorral, és óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét. Adagonként belekeverjük az átszitált, szódabikarbónával, sóval és kakaóporral elvegyített liszteket. A sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és 170 fokos sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni.
A narancslevet közepes lángon addig forraljuk, amíg szirupossá sűrűsödik. Ez mintegy 20 percet vesz igénybe, és kb. negyedannyi lesz a térfogata. Hozzáadjuk a cukrot (ha elég édes a narancs, ezt a lépést kihagyhatjuk), langyosra hűtjük, majd elvegyítjük a mascarponéval. A kihűlt tortalapot a tortasütő forma aljára helyezzük, eloszlatjuk rajta a mascarponés krémet. 30 percre hűtőbe tesszük.
Közben a tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről, és beletesszük a csokoládét. Megvárjuk, amíg teljesen feloldódik benne, majd félretesszük hűlni. A 30 perces hűtési időt követően a még folyós állagú csokoládékrémet óvatosan eloszlatjuk a mascarponés rétegen, és az egészet ismét hűtőbe tesszük 30 percre.
A narancskrémhez a mascarponét elvegyítjük a cukorral, 2 dl narancslével és a narancshéjjal. A tejszínt lágy habbá verjük. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint feloldjuk a maradék narancslé és 0,5 dl víz keverékében, majd a mascarponéhoz keverjük.Óvatosan beleforgatjuk a tejszínt.
A torta köré helyezzük a papírral kibélelt tortagyűrűt, és a tejszínkrémet óvatosan a csokoládés rétegre öntjük. Hűtőben pihentetjük legalább 2-3 órát vagy 1 éjszakát.
A díszítéshez a csokoládét vízfürdő fölött megolvasztjuk. Ecsettel rákenjük a babérlevelek fonákjára, ügyelve, hogy legalább 1-1,5 mm vastagon kerüljön rájuk, különben eltörnek a díszek. Hűtőbe tesszük dermedni. Még hidegen óvatosan (esetleg gumikesztyűt használva) lehúzzuk a csokoládéról a leveleket. Az étcsokoládédíszeket tálaláskor a tortára helyezzük.
A szirupos narancshoz 2 narancs levét kifacsarjuk, ezt is sűrűsödésig főzzük. Elvegyítjük a cukorral. A harmadik narancsot vékonyan felkarikázzuk, és kevés víz hozzáadásával kb. 5 percig pároljuk. Ennyi idő alatt enyhén összeesnek a narancskarikák, a héjuk hajlékonnyá válik. Leszűrjük, és a narancssziruppal együtt a torta mellé kínáljuk.
Tipp: a narancskrémet és a szirupos narancsot megbolondíthatjuk kevés narancslikőr hozzáadásával.
CH tartalom: 19 g CH/szelet (szirupos narancs nélkül 15 g CH/szelet)
Kalóriatartalom: 297 kcal/szelet (szirupos narancs nélkül 280 kcal/szelet)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése