2016. szeptember 30., péntek

Pocsék hét

Ez a hét egyértelműen nem lesz a kedvencem. Olyan fáradt vagyok, hogy még a héten kapott örömhírek sem nagyon jutnak el a tudatomig, csak a fáradtságot érem. Szóval szerintem 2 napon keresztül csak aludni fogok hétvégén. Meg talán kirándulni kicsit, kihasználva még az utolsó meleg őszi napokat, ha már a betegeskedésem elmosta a tervezett ausztriai túrázós utazásunkat.

Ezen a hangulaton egyértelműen édesség segít. Erőm ugyan nincs sütni, még ha ilyen egyszerűcske is a recept.

A recept a Kifőztükben is megjelent.

Almás-gyömbéres muffin


Hozzávalók 12 db-hoz
12 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
8 dkg nyírfacukor
7,5 dkg kókuszolaj
1,5 dl mandulatej
2 tojás
2 kisebb alma
1/2 csomag sütőpor (6 g)
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
a tetejére:
szeletelt mandula

A kétféle lisztet elvegyítjük a sütőporral és a fahéjjal. Az almát meghámozzuk és felkockázzuk. A kókuszolajat felolvasztjuk, kézi mixer segítségével eldolgozzuk a cukorral és a tojással, majd belekeverjük a mandulatejet és a reszelt gyömbért. Hozzáadjuk a lisztes elegyet, és spatula vagy fakanál segítségével, gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Beleforgatjuk az almadarabokat.

A muffintepsi mélyedéseit papírkapszlikkal kibéleljük, elosztjuk bennük a masszát, megszórjuk szeletelt mandulával. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

CH tartalom: 17 g CH/fő
Kalóriatartalom: 151 kcal/fő




3 megjegyzés:

  1. Kedves Flamcsi!

    A fehér tönkölylisztről érdeklődnék tőled. Gyors vagy lassú felszívódásúnak számít a benne lévő szénhidrát?

    Válaszodat előre is köszönöm,
    Heni

    VálaszTörlés
  2. Kedves Flamcsi!

    A fehér tönkölylisztről érdeklődnék tőled. Gyors vagy lassú felszívódásúnak számít a benne lévő szénhidrát?

    Válaszodat előre is köszönöm,
    Heni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Heni!

      A lisztek alapvetően lassú felszívódásúak, de attól függően, hogy milyen búzából készül, illetve hogy az egész gabonaszem felhasználásával készül-e (teljes kiőrlésű kontra fehér lisztek), a felszívódása is változik, valamint a vércukor és inzulinszintre gyakorolt hatása is. A fehér tönkölyliszt (bár jobb a hagyományos fehér búzalisztnél) épp ezért önmagában nem használható, de keverve igen, és olyankor lassú szénhidrátnak számítjuk. Süteményeknél maximum 50% fehér tönkölyliszt használata a megengedett/javasolt, kenyereknél legfeljebb 30%.

      Üdv,
      Viki

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...