2014. január 13., hétfő

Eredményes vasárnap :)

Egészen biztos vagyok benne, hogy az időjárás miatt, de napok óta csak kábán nézek ki a fejemből, és azt érzem, hogy gyakorlatilag bármennyit képes lennék aludni. Ennek a fizikai és lelkiállapotnak a következményeként a szombati nap gyakorlatilag vegetálással telt, de amit vasárnap reggel felkeltem, és éreztem, hogy ma sem lenne bizony több mindenhez kedvem, hát inkább erőt vettem magamon. Mondván, attól nem lesz jobb, ha csak fekszem és bambulom a tv-t, esetleg olvasok, hát nekiálltam főzni és sütni. Gyakorlatilag déltől este 9-ig csak a konyhában voltam. :) Energikusabb ugyan nem lettem ettől a kis konyhai bemutatótól, de annyi előnye legalább volt, hogy most legalább pár napra el vagyunk látva mindenféle finomsággal. Csináltam egy nem szokványos, árpagyöngyös levest, zöldbabos egytálat húsgombóccal, sütöttem sárgarépás-diós muffint, készült még vacsorára egy saláta és hozzá expressz lepénykenyér. Ja és még sütöttem kenyeret is, ami egy fantasztikus variációnak tűnik, az egyetlen gond vele, hogy nem lett fényképezhető minőségű, mert a szakajtót nem liszteztem ki eléggé és beleragadt a tészta. :( Szóval legalább eredményes napom volt. Ja, és sütöttem még házi pulykasonkát is. :)
Az egészben amúgy egy dolog volt, amiért nem rajongtam: hogy egész nap csak mosogattam és még így sem volt rend a konyhában a végén. :)

Mivel a tegnapi nap eléggé kifárasztott, most receptből is egy egyszerűbbet hozok. Zellerkrémlevest mindig télen szoktam főzni, az Uram nagyon szereti. Az alma csak azért kerül bele, hogy az ízét picit lágyabbá tegye, de nem kell tőle félni. :)

Zellerkrémleves pirított szalonnával (2,5 l leveshez, 6 személyre)



- 1 jó nagy zeler (hasznosított része 50 dkg)
- 2 kisebb burgonya (megpucolva kb. 15 dkg)
- 1 fej vöröshagyma (kb. 12 dkg)
- 1 közepes alma (hasznosított része kb. 10 dkg)
- 1csokor petrezselyem
- 5 dkg bacon
- 2 + 1 ek olívaolaj
- só, bors

A zellert és a burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk (elég durván is). Az almát meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A vöröshagymát a 2 ek olívaolajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a zellert és a burgonyát, 4-5 percig pirítjuk. Ekkor felöntjük 1,2l vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az almát. Forrástól számított kb. 25 percig főzzük. Amíg fő a leves, 1 ek olívaolajon megpirítjuk a csíkokra vágott baconszalonnát, hogy jó ropogós legyen. A levest botmixerrel pürésítjük, ha kell, még fűszerezzük. Ha túl sűrű, kevés vizet adhatunk még hozzá, azzal újra összeforraljuk. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel és a szalonnával.
ha szeretnénk, kevés tejszínnel még krémesebbé tehetjük a levest.

CH tartalom: 11,5 g lassú CH/adag
Kalóriatartalom: 147 kcal/adag (szalonna nélkül csak 82 kcal/adag)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...