Van egy kis picike görög szakácskönyvem azonban, amit szeretek lapozgatni, főleg, mióta másfél éve Görögországban voltunk és felismertem benne az ottani ételeket. :) Nos, ebben találtam egy olyan alternatívát, amire úgy döntöttem, hogy még én is megkísérlem (persze diétára szabva és jócskán átalakítva). Nem is bántam meg, bár továbbra sem leszek káposzta-őrült. De ebben a formában jöhet máskor is. :)
Görög paradicsomos töltött káposzta
- 2 paradicsomkonzerv (80 dkg, hozzáadott cukor nélkül)
- 2 közepes vöröshagyma - (kb. 20 dkg)
- 12 dkg barna rizs
- 20 dkg feta
- 1 vékony levelű, tölteni való káposzta (felhasználva kb. 50 dkg - 8 levél)
- bazsalikom, oregánó
- só, bors, olívaolaj
A vöröshagymákat felaprítjuk. Egy magas felű kisebb fazékban kevés olívaolajon megpirítjuk a rizst, majd felöntjük kicsit kevesebb, mint kétszeres mennyiségű vízzel és lefedve kb. 45 perc alatt megfőzzük (ezútal nem baj, ha még kicsit kemények a rizsszemek, a későbbi sütés során úgyis puhul még tovább). A hagymát kevés olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, ízesítjük a fűszerekkel és összefőzzük, ha kész, félretesszük. Közben a káposztáról leszedjük a külső szép nagy leveleit, legalább 8-at, és lobogó forró vízbe tesszük és 3-4 percig főzzük,amíg megpuhulnak. Ekkor hideg vízbe tesszük hűlni, majd félretesszük.
Ha a rizs megfőtt, a paradicsomszósz egyharmadát hozzákeverjük, valamint a fetát hozzá morzsoljuk. Kifektetünk egy káposztalevelet, a tölteléket elosztjuk, hogy mindegyikbe ugyanannyi jusson. A káposztalevél széleit behajtjuk, majd feltekerjük a leveleket. Tűzálló tálba helyezzük a kis káposztacsomagokat, majd ráöntjük a megmaradt paradicsomszószt.
Lefedve 180 fokra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük.
CH tartalom: 42 g lassú CH/adag
Kalóriatartalom:384 kcal/adag
Forrás (módosításokkal): Görög konyha c. szakácskönyv
Ez biztosan nagyon finom. Igaz, én a káposztát minden variációban szeretem.
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésNagyon guszta a recepted!☺
Érdeklődnék, hogy az egy adag az hány db káposzta csomagot jelent?
Brigi