2014. április 21., hétfő

Dilemmázva

Nem szeretném, ha mániámmá válna az egészségtudatos táplálkozás. Egyszerűen csak szeretnék (ha már amúgy is rengeteg időt töltök a konyhában) minél egészségesebben táplálkozni. Aki azonban arra adja a fejét manapság, hogy egészségesen étkezzen, nagy fába vágja a fejszéjét szerintem. Ennek csak az egyik oka maga a megvalósítás, azaz, hogy a mai rohanó világban mikor főzünk és milyen minőségű alapanyagokból. A másik nehézség, és úgy érzem, ezzel szemben némiképp tanácstalan is vagyok, az maga a kérdés: mi az, ami egészséges? Tele van az internet és a könyvespolcok okosabbnál okosabb (vagy annak tűnő) szakirodalommal táplálkozástudomány, vagy épp áltudományos írások tekintetében. És mi találunk közöttük? Gyakorlatilag mindenről két véleményt, két tökéletesen ellentéteset. Ami az egyiknél szabad, az a másiknál tilos és fordítva. Képtelenség eligazodni. A cikkeket olvasva minden logikusnak tűnik, de egy másik cikket áttanulmányozva a másik oldalról, bebizonyítják az ellenkezőjét. Laikusként képtelenség eligazodni közöttük, így én ezt már fel is adtam. :) Az inzulinrezisztenseknek (és nem mellesleg cukorbetegeknek, terhességi cukorbetegeknek) szóló szénhidrát alapú, 160 grammosnak hívott diéta nekem orvosi "utasítás". Logikusan elmagyarázták, mit miért  kell, és ha ez nem is lett volna elég, nekem épp elég bizonyíték volt az, hogy a saját szervezetemben milyen változások álltak be, amióta a diétát csinálom. Ami eleinte még egy hit nélkül végzett "feladat" volt, mára az életem részévé vált és biztos vagyok benne, ha egy nap valami csoda folytán azt mondanák, már nem vagyok IR-es, akkor is ugyanezen alapszabályok mentén folytatnám a táplálkozást.
Az IR diéta alapszabályai mellett igyekszem minden módon egészségtudatosan táplálkozni. Azonban minél tudatosabban próbálok figyelni erre, egyre inkább úgy érzem, hogy ingoványos talajon járok. Mi is az egészséges? Mit szabad enni és mit nem? Mi tesz jót és mi rosszat? Csak hogy néhány egyszerű példát mondjak: teljes kiőrlésű kontra sima liszt - előbbit a bélflóra tönkretételével is szokták gyanusítani, míg utóbbi agyonfinomított alapanyagként a tiltólisták élén áll számos indokkal alátámasztva. Vagy például melyik cukorhelyettesítőt használjuk? Vagy kell-e lúgosítani? Lehet-e tejet, illetve tejterméket fogyasztani? És a fő kérdés, ami mostanában foglalkoztat: mi a helyzet a gluténnal? Ha nem vagyunk rá érzékenyek, attól még jó, ha azzal tömjük magunkat? Vagy valóban annyira káros, mint azt számos cikkben bizonygatják és a gluténtartalmú gabonákat is száműzni kellene étrendünkből?
Őszintén szólva, itt adtam fel. Nem fogok tudni eligazodni sosem. Az egészséges táplálkozásban azonban hiszek. És mi jelenti számomra az egészségeset? A kiegyensúlyozott táplálkozás: amikor rendszeresen (esetemben IR előírásoknak megfelelően) étkezünk,és figyelünk arra, hogy megtartsuk az egyensúlyt a szükséges tápanyagok bevitelében, és a felhasznált nyersanyagok tekintetében is.
Jelenleg ez utóbbi a legnehezebb számomra. Az IR diétában ugyanis az előírt szénhidrátmennyiséget kötelező bevinni étkezésenként. Márpedig nagyobb mennyiségű lassú szénhidrátot jellemzően gabonafélékből lehet bevinni.. A reggeli nálunk egyértelműen kenyér. Ebédnél a köret sokszor bulgur, kuszkusz, vagy tészta, tehát megint gluténtartalmú gabona. A vacsoránál pedig, ha nincs idő, akkor szintén kenyér. Ez az, amiben én jelenleg nem találom az egyensúlyt. Mert függetlenül attól, hogy a glutén most jó-e, vagy rossz, úgy érzem, ezek túlsúlyba kerülnek a napi étkezésünkben. Épp ezért szeretném ezeknek a gluténtartalmú gabonáknak a bevitelét csökkenteni, amellett, hogy a kötelező szénhidrátmennyiséget tartom. Ez azonban kihívás. És ezért kísérletezem mostanában folyamatosan még több új alapanyaggal. :)

Ez a mostani recept már ennek a keresgélésnek az eredménye, igaz, ez nem saját szerzemény. A receptet a GoodFood egyik számában találtam és mindketten imádtuk :) Persze picit változtattam rajta, de mikor nem? :) Az eredeti recept kukoricát is tett bele, de nekem az nem tetszett benne. :)

Zöldségpogácsa csicseriborsóból és fehérbabból salátával (8 db)



- 40 dkg csicseriborsó konzerv
- 40 dkg fehérbab konzerv
- 1 kaliforniai paprika (kb. 12 dkg)
- 3 szál újhagyma (kb. 4 dkg)
- 1 tojás
- 5 dkg cheddar sajt
- só, bors, 4 ág kakukkfű
- olívaolaj

Hozzávalók a salátához:
- 6 dkg galambsaláta
- 1 kis fej lilahagyma (kb. 6 dkg)
- 20 dkg koktélparadicsom

A csicseriborsót és a babot lecsepegtetjük és villával összetörjük / botmixerrel pürésítjük. A kaliforniai paprikát és az újhagymát egészen picire felaprítjuk. Beletehetjük így is, de én egy picit megpirítottam előzetesen kevés olívaolajon. Az alapanyagokból összeállítjuk a pogácsákat, majd 8 darab lapos pogácsát formázunk belőle. Forró serpenyőben közepes lángon, kevés olajon oldalanként kb. 4 perc alatt megsütjük. A salátához a lilahagymát vékonyan felszeleteljük, a koktélparadicsomokat félbevágjuk és összekeverjük a salátával. Már tálalhatjuk is. :)

CH tartalom: 32 g CH/adag
Kalóriatartalom: 290 kcal/adag




4 megjegyzés:

  1. Szerintem ezzel rengetegen küzdünk.
    Én is folyamatos kísérletezgetésben vagyok, mert nem bírok annyit enni, amit a 160-as diétával megfelelő arányokkal kéne. Így aztán a szénhidrátot megeszem a többi rovására. Különösen ha nincs időm főzni, akkor mind jó kis gluténos gabonával.
    Így azt tudom mondani csak így tovább, jöhet a sok új recept :)
    Kriszta

    VálaszTörlés
  2. Én is kismilló cikket átnéztem, de végül egy nagyon idős és teljes szellemi és fizikai egészségnek örvendő úrnak a - számoma rendkívül szokatlan - táplálkozási szokásai ébresztettek rá hogyan tehetnék többet az egészségemért.
    Idén 90 éves, semmilyen gyógyszert nem szed, nincs túlsúlya, lektorál és vállal egyéb munkákat. Szellemileg és fizikailag is nagyon aktív.
    Napi legalább egy órát sétál, nyaranta pedig emellett úszik. Szóval semmi megerőltető, de az minden áldott nap, kifogás nincs.
    Döbbenetesen rendszeresen étkezik és ez a fontossági sorrendjének elején van, minden egyéb dolgát ehhez igazítja és mindig is ezt tette.
    Reggelente nagy adag zabkását eszik.
    A főétkezésein a kevés hús/tojás mellett mindig kétfajta zöldségköret szerepel, egy adag magas keményítő tartalmú és egy alacsony keményítő tartalmú.
    Hetente 1-2 alkalommal húsmentes étkezései is vannak és heti egyszer tészta.
    Nagyon kevés tejterméket fogyaszt, nem ismer olyasmit hogy egy pohár tej vagy kakaó csak úgy.
    Döbbenetesen kevés zsírt/olajat, tulajdonképpen mindent párol, semmit nem süt nemhogy bő olajban, de kevesen sem, csak a tk kenyerére ken icipici vajat. Nem tart otthon olajat.
    Nekem elsőre roppant extrémnek tűntek ezek a dolgok, de az évek alatt ráébredtem hogy ezektől olyan fitt. Rendszeresség, mozgás, no zsír, alig tejtermék és a nagyon fontos kifejezetten nagy adag zabkása. Igyekszem követni a példáját.

    VálaszTörlés
  3. Ezért szeretem nagyon a blogodat, mert kiegyensúlyozottan egészséges, nem pedig szélsőséges.
    Szerinted jó ez a pogácsa úgy is, ha a bab helyett kukoricát teszek bele? Csak mert nem szeretem a babot:)

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok,
    köszönöm a bíztató szavakat Nektek! :)

    @Rita, mindenképpen működik, de mivel a kukorica összetörve más állagú, ezért lehet, hogy több csicseriborsó fog kelleni ahhoz, hogy ne essen szét a pogácsa a babpüré nélkül. az eredeti recept kukoricát is tesz bele egyébként :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...